Újra élen Európában

SPORTGAZDASÁG

2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 6-án az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján még az hangzott el, rövid távon nem születik döntés arról, hogy a magyar sportfinanszírozás tervezett adóügyi vonatkozásai összhangban állnak-e az uniós előírásokkal; ám a jelek szerint egy hónap hosszú idő, avagy a brüsszeli malmokban gyorsabban kezdtek őrölni. Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke ugyanis tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, gyakorlatilag befejeződtek az egyeztetések az Európai Bizottsággal, így a jövő héten már a parlament elé kerülhet a módosított törvényjavaslat, amelynek elfogadása esetén a június közepén életbe is lépő adókedvezmény-rendszer hozzávetőleg húszmilliárd forint pluszt jelent a magyar sportnak.
Az Országgyűlés tavaly már döntött arról, hogy a társasági adóból kedvezményt biztosít öt látványcsapatsport – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – sportági szakszövetsége, a tagjaként működő sportszervezetek és az adott sportág fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítvány részére.
2000 óta a mai nap a magyar sport napja, tekintettel arra, hogy 1875. május 6-án a Magyar Athletikai Club kontinensünk első szabadtéri sportversenyét rendezte meg Budapesten, és Bánki Erik bevallottan az évfordulóhoz kötve időzítette a bejelentést: „Magyarország abban az időben is élen járt a sportszervezésben, sportirányításban, s a mostani, az Európai Bizottság támogatását elnyert sportfinanszírozási rendszerünkkel is elsők leszünk a kontinensen. S a sportminiszterek legutóbbi, informális gödöllői értekezletén elhangzottak ismeretében bátran kijelenthetjük, hogy Európa követni fog bennünket” – szögezte le a fideszes szakpolitikus, aki arról tájékoztatott, hogy az uniós végrehajtó testülettel már csak két pontban van szükség egyeztetésre: a profi klubok tárgyieszköz-beruházásokra és felújításokra fordítható forrásait, illetve az általuk foglalkoztatott sportszakemberek és technikai személyzet bérének támogatását illetően.
„Az már az első tárgyalási fordulóban nyilvánvalóvá vált, hogy a profi sportolók béréhez egyetlen forintot sem adhatunk. Ezt eleve így is gondoltuk, de ha az ember alkuba kezd, akkor tesz a csomagjába olyan elemet is, amit aztán könnyedén vesz ki belőle” – mondta el Bánki Erik, aki szerint a sportszakmai célokat szolgáló létesítményfejlesztési beruházások már a nyáron elkezdődhetnek. Ezekhez hetven százalékban lehet igénybe venni a társaságiadó-kedvezményt, vagyis csak harminc százalék önerőre lesz szükség, míg az utánpótlás-nevelési támogatás szakmai részének esetében kilencven százalék lesz leírható adótámogatásból. S a korábbi tervezethez képest nem csak az öt látványcsapatsport első osztályú klubjai részesülhetnének támogatásban, hanem az érintett sportágak valamennyi egyesülete; ami rögtön hatványozza is az örömöt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.