időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

A Mol után jön a repülőtér?

Munkatársunktól
2011.06.18. 22:00

Az orosz Szurgutnyeftyegaz Molból való kivásárlása után az idén nyáron újabb korábban privatizált vállalat, a Liszt Ferenc repteret üzemeltető Budapest Airport visszaállamosítása várható.

Idén július–augusztusra a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. többségi állami tulajdonba kerülhet – ez derül ki a Heti Válasz ma megjelenő számában közölt írásból. A lap internetes oldalán tegnap megjelent előzetesében közölte, a spanyol Grupo ACS óriáscég heteken belül bekebelezi a magyar légikikötőt üzemeltető BA Zrt. fő birtokosát, a német Hochtiefet. A spanyol vállalat ugyanis hónapról hónapra növelte részesedését a német cégben, júliusra pedig megszerezheti az 50 százalék feletti többségi tulajdont. A Bloomberg amerikai hírügynökség március 23-i értesülése szerint a Grupo ACS még az idén értékesíteni kívánja a Hochtief reptérérdekeltségeit, így a BA Zrt.-t is.
A spanyol óriásvállalat első embere Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke, akitől – így a Heti Válasz – „bizonyíthatóan nem áll távol az Orbán Viktorral való párbeszéd”, a miniszterelnök tehát „sporttársias légkörben tárgyalhat Ferihegy visszavételéről”. Azt, hogy a felek megértik egymást, jelzi az is, hogy a Real Madrid fél éve bejelentette, az Orbán fémjelezte Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia partnerségével indítana sportiskolát Magyarországon.
*
A Budapest Airport tehát eladósorban van. A lap szerint a kormány hivatalosan még nem tett ajánlatot a reptérre, de feltételezhető, hogy ez meg fog történni. A Heti Válasz szerint azonban Bajnai Gordon és Kóka János köreinek nagyobb befolyása van a hazai légügyre, mint a jobboldalnak. Ennek bizonyítékaként közli, a 2010-es kormányváltás után a Fidesz-hatalom a volt SZDSZ-elnökhöz, Kóka Jánoshoz kötődő Kóbor Miklóst delegálta a Budapest Airport igazgatóságába. Utóbbi egykor a Wallis tranzakciós igazgatója volt, cégjogi ügyeit Bajnai Gordon volt miniszterelnök élettársával intéztette, később pedig az SZDSZ közeli Lepp Gyulával (Kóka sógorával) lépett üzleti koalícióra. Felügyelőbizottsági tagként például feltűnt abban a Gyurcsány-kormány idején felhizlalt, majd három hónap alatt hárommilliárdos haszonnal eladott Dataplex Kft.-ben, amelynek – Bajnait és Kókát érintő – ügyei miatt nemrég vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, és ami miatt nyomozást is indítottak adócsalás gyanúja miatt.
A BA Zrt.-t 2005-ben értékesítették. A brit BAA International Ltd. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi tulajdoni hányadot vett meg. A brit cég 75 évre kapta meg a repülőtér üzemeltetési jogát 464,5 milliárd forintért. Másfél évvel később, 2007-ben már arról írtak alá szerződést, hogy a BAA eladja tulajdonrészét a német Hochtief Airport vezette konzorciumnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.