A Mol után jön a repülőtér?

Az orosz Szurgutnyeftyegaz Molból való kivásárlása után az idén nyáron újabb korábban privatizált vállalat, a Liszt Ferenc repteret üzemeltető Budapest Airport visszaállamosítása várható.

Munkatársunktól
2011. 06. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén július–augusztusra a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. többségi állami tulajdonba kerülhet – ez derül ki a Heti Válasz ma megjelenő számában közölt írásból. A lap internetes oldalán tegnap megjelent előzetesében közölte, a spanyol Grupo ACS óriáscég heteken belül bekebelezi a magyar légikikötőt üzemeltető BA Zrt. fő birtokosát, a német Hochtiefet. A spanyol vállalat ugyanis hónapról hónapra növelte részesedését a német cégben, júliusra pedig megszerezheti az 50 százalék feletti többségi tulajdont. A Bloomberg amerikai hírügynökség március 23-i értesülése szerint a Grupo ACS még az idén értékesíteni kívánja a Hochtief reptérérdekeltségeit, így a BA Zrt.-t is.
A spanyol óriásvállalat első embere Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke, akitől – így a Heti Válasz – „bizonyíthatóan nem áll távol az Orbán Viktorral való párbeszéd”, a miniszterelnök tehát „sporttársias légkörben tárgyalhat Ferihegy visszavételéről”. Azt, hogy a felek megértik egymást, jelzi az is, hogy a Real Madrid fél éve bejelentette, az Orbán fémjelezte Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia partnerségével indítana sportiskolát Magyarországon.
*
A Budapest Airport tehát eladósorban van. A lap szerint a kormány hivatalosan még nem tett ajánlatot a reptérre, de feltételezhető, hogy ez meg fog történni. A Heti Válasz szerint azonban Bajnai Gordon és Kóka János köreinek nagyobb befolyása van a hazai légügyre, mint a jobboldalnak. Ennek bizonyítékaként közli, a 2010-es kormányváltás után a Fidesz-hatalom a volt SZDSZ-elnökhöz, Kóka Jánoshoz kötődő Kóbor Miklóst delegálta a Budapest Airport igazgatóságába. Utóbbi egykor a Wallis tranzakciós igazgatója volt, cégjogi ügyeit Bajnai Gordon volt miniszterelnök élettársával intéztette, később pedig az SZDSZ közeli Lepp Gyulával (Kóka sógorával) lépett üzleti koalícióra. Felügyelőbizottsági tagként például feltűnt abban a Gyurcsány-kormány idején felhizlalt, majd három hónap alatt hárommilliárdos haszonnal eladott Dataplex Kft.-ben, amelynek – Bajnait és Kókát érintő – ügyei miatt nemrég vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, és ami miatt nyomozást is indítottak adócsalás gyanúja miatt.
A BA Zrt.-t 2005-ben értékesítették. A brit BAA International Ltd. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi tulajdoni hányadot vett meg. A brit cég 75 évre kapta meg a repülőtér üzemeltetési jogát 464,5 milliárd forintért. Másfél évvel később, 2007-ben már arról írtak alá szerződést, hogy a BAA eladja tulajdonrészét a német Hochtief Airport vezette konzorciumnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.