A Szent Margit Kórház is az államé lehet

2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi 12 fekvőbeteg-ellátó intézménye mellett a főváros valószínűleg a Szent Margit Kórházat is állami kezelésbe adná. Mint arról lapunk tegnap beszámolt: a tervek szerint az intézmény decembertől ismét önálló intézményként működne. Ennek előkészítéséhez két határozati javaslatot is előterjesztett Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes a közgyűlés jövő heti ülésére. A több mint félezer ággyal működő Szent Margit Kórház a Molnár Lajos SZDSZ-es egészségügyi miniszter nevéhez köthető struktúraváltás után vesztette el önállóságát, akkor ugyanis a Budai Gyermekkórházzal együtt integrálták a Szent János Kórházba, s feladatainak jelentős részét leépítették. A mostani javaslat szerint azonban ez rossz döntés volt, mert az egyesített Szent János Kórház széles szakmai portfóliója miatt meghaladja az optimális, átlátható betegellátás-szervezési méreteket.
A terveket sokan meglepőnek tartják, mondván: érthetetlen, miért kell a fővárosnak egy fekvőbeteg-ellátó intézményt éppen akkor önállóvá tennie, amikor minden kórházát állami kezelésbe adja. Az MSZP szerint a Margit kórházon kívül semelyik másik intézmény jövője nem érdekli a Fideszt. Az a tanulmány, amely a javaslatot hivatott alátámasztani, már önmagának, és a kormány terveinek is számos ponton ellentmond – olvasható a párt közleményében. Ilyen például, hogy arra hivatkozik a leválással kapcsolatban, az összevont János kórháznak kezelhetetlenül nagy a mérete. Ha ezt tényleg így gondolják, akkor valójában mi a véleményük a kormány Budapestet érintő, 12 kórházat egyesítő, s a Semmelweis Egyetem alá gyűrő ötletéről? – tette fel a kérdést az ellenzéki párt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.