Bács Ferenc hetvenöt éves

Muray Gábor
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkortájt kezdett új életet az anyaországban, akkor játszotta első komolyabb filmszerepét, amikor születtem. Az utóbbi három és fél évtizedben aztán nem történt semmi különös: Bács Ferenc tulajdonképpen már azóta hiánytalanul éli és megéli a hivatását, amióta az erdélyi orvoslás helyett az erdélyi színművészet mellett döntött. Munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, az Érdemes Művész címet 2001-ben kapta, 2011-ben Kiváló Művész lett.
Négy éve a pesti Uránia kávézójában beszélgettünk Az emigráns premierjéről. Amikor megemlítettem, hogy Mészáros Tibor Márai-kutató szerint Bács Ferenc a filmben még a levegőt is úgy veszi, mint Márai a Szabad Európá-s rádiófelvételeken, csak mosolygott. A szenvedélyes, de szerény művész méltóságteljes mosolyával. Divatos szóval erős aurája van. Mert harmóniában él önmagával és a világgal. Elmerengtem: kevés hozzá hasonló úriembert ismerek. „Egy színész nem látja önmagát, sőt, azt hiszem, ha a színész látja önmagát, akkor abba is hagyhatja. Mert nem azért játszik, hogy önmagát kívülről lássa, hanem hogy a közönségnek teljesen átadhassa, amit érez, amit gondol” – mondta akkor.
Bács Ferenc művészete és orgánuma a magyar kultúrkincs része, a nemzet pedig büszke erre a kincsre. Isten éltesse!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.