Befektetéspárti kubai emigránsok

A Floridában élő kubai vállalkozó emigránsok egy része úgy döntött, hogy a gazdaságilag egyre kevésbé kommunista szigetország reformjait kihasználva, befektetőként készíti elő visszatérését. Vagyis nekik már eszük ágában sincs megbuktatni a Castro fivéreket, és erős pozíciókat akarnak szerezni a nagy nemzetközi befektetők érkezése előtt.

2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Obama-kormányzat utazási könnyítéseit kihasználva egy miami székhelyű csoport már létre is hozta 50 millió dolláros mikrohitelalapját. Ez annyit jelent, hogy az itt élő kubai vállalkozók hátat fordítanak a washingtoni héjáknak, és a politikusokkal ellentétben ők már nem a politikai változásokat és az embargót részesítik előnyben. Politikai vezetőik viszont továbbra is a 49 éve elrendelt embargó fenntartása és a kemény kéz politikája mellett kardoskodnak. A befektetéspárti emigránsok egyik vezetője Carlos Saladrigas, aki 1961-ben, 12 évesen 14 ezer kubai kisgyermekkel együtt hagyta el a forradalmi Kubát, és az Egyesült Államokban nőtt fel. A nagyvállalkozó álláspontja nagyot változott, mert az engesztelhetetlen emigránsoktól eljutott a párbeszéd támogatásáig. Szerinte ha Kubában 52 évig nem működött a piacgazdaság, azt vállalkozóként sem szabad erőltetni. Ő a gazdasági nyitás híve, mert ettől reméli a politikai reformok bevezetését is. Kuba két nagy előnyének tartja a jól képzett lakosságot és a világban szétszóródott, gazdaságilag nagyon erős emigránsokat. Saladrigas azért akar sietni, mert hallomásból úgy tudja, külföldi vállalkozók a felvásárlásokig is eljutottak a szigeten.
Május közepén hozták nyilvánosságra a kubai kommunista párt áprilisi kongresszusán jóváhagyott 313 gazdasági reformot, ennek része a mikrohitel-felvétel engedélyezése is a kisvállalkozóknak. De az embargópárti emigránsok erkölcstelennek tartják Saladrigasékat, mert – szerintük – ha 20 éve a spanyoloknak és a többi külföldi befektetőnek nem sikerült elérni a politikai reformokat, akkor most ők sem járnak nagyobb sikerrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.