Bizalom

Párkány László
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pusztai Dániel, ha kitaszítja magát a város sűrű világából, rendszerint hőforrás közelébe költözik. Recseg-ropog a dereka, hasznára válik a kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos hévíz. Most éppen Egerszalókra esett a választása, mert a gyógyvíz orvoslást ígért csontjainak.
Aki már túljutott élete jobbik felén, és a kevésbé fizetőképes állam csepegteti a „nyugellátását”, háromszor is meggondolja, melyik panzióban foglaljon szállást. Pusztai Dániel nyugalmazott irodalomtanár egy patakparti szállást választott, mert az zsákutca végén bújt meg. A baj ott kezdődött, hogy – miként a világ legtöbb szegletében – e hegyek közé húzódott falvacskában sem kínáltak egyágyas szobát. A szállodások nem ismerik a magány fogalmát, szótárukban a számsor minden körülmények között a kettővel kezdődik. Aki egyedül veszi kezébe a vándorbotot, és napnyugta után pihenőre tér, két ágyat kell fizetnie az egyért.
Dániel jó érvekkel (a zuhanyozó, az olvasólámpa, az ágynemű, a vécépapír, a csésze öblítője, a hajszárító stb. csak egy embert szolgál) lealkudott csekély száz forintokat az árenda árából. A kis boldogság is boldogság. A gyógykúrához hatszori belépőt javasolt az orvos. A két óra hosszig érvényes 2800 forintos belépő megfelezhető volt, ha a jótét lélek öt után lép be a fürdő csarnokába. Pusztai tanár urat nem kergette a tatár. Időmilliomos volt. A délelőtt és a délután egyre ment.
Ám az történt, hogy Pusztai Dániel, ha már Eger környékén szállt meg, kíváncsian fürkészte a város színházának műsorfüzetét. Rábukkant egy újdonságra; az egri színház tánctagozata premiert hirdetett. Az alkalmat bizony meg kellett ragadni: táncszínházi előadást (amelyben néha akrobataként perdülnek a táncművészek) ritkán láthat a mozgásában most éppen korlátozott halandó.
Tanárunk fájó derékkal bepréselte magát Fiat dobozkájába, és az éppen besötétedő estében csendben kisurrant a panzió kapuján. Nagy hibát követett el, hogy tervébe nem avatta be a derék házigazdát. A panziós, amikor látta elsuhanni a kis kocsit, nyomban a hatos számú apartmanhoz rohant. Pótkulcsával kinyitotta, s midőn a vendég kopottas ruháit szétszórva találta az ágyakon, gyanút fogott. Éppen a hetedik napon ült kocsiba jövevénye, és tűnt el a semmibe – másnap reggel fizetnie kellett volna a szállásért. A szobában hagyott kacatok fedezetként szóba sem jöhettek. A madárka kirepült. Gyorsan és furfangosan.
Mi most a teendő? Címet nem jegyzett fel, a teljes bejelentkezést a fizetség idejére szánta. A panziós birtokában pusztán egy mobilszám és egy halványan derengő név. Asszonya volt a bölcsebb. „Üssük be a vendég nevét a számítógép keresőjébe!” – javasolta. A gép kidobott néhány nevet, de nem mentek sokra vele. Találtak egy fizikust, egy gyógytornászt, egy lakatost. Címet, de még születési dátumot sem leltek, ami alapján vendégükhöz közelebb jutottak volna. A panziós lelkiállapota romlóban volt, amikor rápirított feleségére: „Az arcára csak emlékszel? Hány éves lehet?” „Talán hatvan, de lehet hetven is, mert ugyancsak megviselt volt az arca.”
Találtak egy Pusztait, aki 1932-ben született. „Ez lesz az! Mit tudunk róla?” Az asszony zaklatottan mozgatta az egeret, s bánatára felbukkant egy dátum: ez a Pusztai 1998-ban meghalt. „Ha meghalt, nem lehetett a vendégünk” – sóhajtotta a hitves.
Közben a színházban peregtek a táncjelenetek. Az egyikről azt olvasta a tanár: „Akik rálépnek a hideg, üres felületre, jeleket és emlékeket hagynak maguk után… mindeközben a közönség, mivel a darab erre lehetőséget ad, a saját képzelőerején repül tova az érzések felé.” Az igazat megvallva Pusztai Dániel magyartanár semmilyen hideg, üres felületre nem lépett, viszont felismerte, ezek a pazar táncosok hivatottak arra, hogy a néző – saját lelki útiterve szerint – belső utazást tegyen. A tökéletes koreográfia, a harmonikusan illeszkedő, egymást kereső mozdulatok tanárunkat ismét meggyőzték arról: a szépség fogja megváltani a világot.
A panziósnak és a bölcs asszonynak persze sejtelme se volt erről, de nagyot sóhajtottak, amikor vendégük éjfél előtt egy órával begördült a vendégház udvarára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.