Együtt dobbanó szívek

TORNA

2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látjátok, ilyen hosszú élete lesz annak, aki tornázik! – csapott reklámot a sportágnak egy félmosoly kíséretében Magyar Zoltán, a lólengés kétszeres olimpiai bajnoka, miután a honi tornaszövetség elnökeként tegnap átadta a Magyar Tornasportért Díjat az 1956-os melbourne-i olimpián aranyérmes kéziszercsapat tagjainak. Bizony, az ünnepeltek életkora együttesen több mint négyszáz évet tett ki, pedig csak öten voltak jelen: az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes januárban töltötte be a 90-et, s bár a hallása már nem a régi, ma is ruganyos léptekkel mozog. Köteles Erzsébet 86, Tass Olga 82, Bodó Andrea 76, Kertész Aliz 75 évesen őrzi a fittségét. Keleti Izraelből, Bodó az Egyesült Államokból ruccant haza, a csapat hatodik tagja, a 78 esztendős Korondi Margit betegsége miatt nem tudott jönni a tengerentúlról, de hála a technika fejlődésének, internetes videokapcsolaton keresztül ő is csatlakozott a társaihoz. S még ilyen nagy találkozás sem jött létre azóta, hogy a csapat ötvenöt éve nem akármilyen tartással és lelkierővel megnyerte az olimpiát.
– Nagyon nehéz időszak volt 1956, de a torna akkor is torna maradt, és nekem ez volt az életem – merengett el tegnap Keleti Ágnes.
– Rettenetesen izgultunk, hogy mi történik a szeretteinkkel. Ám a sport önfegyelmet adott, tudtuk, hogy helyt kell állnunk, és helyt is álltunk – emlékezett vissza Tass Olga; arra pedig, hogy miért is voltak a legjobbak, Köteles Erzsébet adta meg a választ: – Óhatatlanul akadtak súrlódások közöttünk, de amikor versenyre került sor, együtt dobbant a szívünk, egyszerre ragyogott fel a szemünk.
Az is történelem már, hogy Fülöp edinburgh-i hercegnek is felcsillant a szeme, mert az ő kérésére a magyar csapatnak a verseny után még egyszer be kellett mutatnia győztes gyakorlatát a hat szalaggal. Öt piros-fehér-zöld, a hatodik pedig szivárványszínű volt, mert az eredeti hatodiknak már kint Melbourne-ben nyoma veszett… A szabályok szerint a szalagoknak egyöntetűeknek kellett volna lenniük, így nagy volt a riadalom, ám a magyar szakvezetésnek sikerült meggyőznie az illetékeseket: a nemzeti színű szalagok a nemzetet jelképezik, a szivárvány pedig a remény jelképe, mert a magyar nemzetet akkor csak a remény éltette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.