Felvidéki kötődés a szülőföldhöz

A szlovákiai magyarok többsége „mérsékelt magatartást tanúsít” és otthon érzi magát Szlovákiában. Erre a megállapításra jutott Ladislav Machácek, a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem tanára, aki az Európai Bizottság Emberek mozgásban, határok mozgásban elnevezésű, kisebbségek azonosságtudatát és helyzetét vizsgáló nemzetközi kutatás szlovákiai vezetője volt.

Neszméri Sándor
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatásvezető többek között arra alapozza megállapítását, hogy a megkérdezetteknek „mindössze” 16 százaléka mondta magát magyarnak, 13 százalékuk magyar gyökerekkel rendelkező szlováknak vallotta magát, a legtöbben, hetven- százaléknyian szlovákiai magyarként azonosították önmagukat. A felmérés, amely Machácek szerint Ukrajnára, Magyarországra és Szlovákiára terjedt ki, azt is igazolja, hogy a szlovákiai magyarok nem szívesen költöznének el Szlovákiából és a magyar állampolgárság iránt sem érdeklődnek, állítólag a megkérdezettek 65 százaléka nem kívánja felvenni a magyar állampolgárságot.
Bár a felmérésben csupán 801 személy vett részt, tehát aligha tekinthető reprezentatívnak, a szlovák kutatásvezető messzemenő politikai következtetéseket von le belőle. Többek között a szlovákiai magyarok említett mérsékelt magatartásának tulajdonítja, hogy a Magyar Koalíció Pártja a legutóbbi választásokon nem jutott be a szlovák parlamentbe, azt pedig, hogy nem akarnak Magyarországra költözni, illetve felvenni a magyar állampolgárságot, akként értékeli, hogy az „anyaországi magyarok felsőbbrendűként viszonyulnak” hozzájuk.
A felmérés ugyanakkor azt is kimutatta, a magyarok tetemes része, mintegy 70 százaléka fontosnak tartja, hogy gyermeke magyarul tanuljon, s ugyanilyen arány mondta el azt is, hogy családi körben anyanyelvüket használják. A felmérés elemzői ennek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a magyarokban él a „birodalmi tudat”, ebben hasonlítanak az oroszokra, mert csak az orosz kisebbség körében mértek hasonlóan magas arányt „a családi kommunikációs nyelv” használata kapcsán. A szlovákiai magyar szakértőket a felmérés eredménye nem, csak a kutatók végkövetkeztetései lepték meg. Ők saját kutatásaik alapján már bizonyították, hogy a szlovákiai magyarok a haza, otthon fogalmát leszűkítik szülőföldjükre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.