Káosz alakult ki a táboroztatási igazolások körül

Háziorvosonként változó, hogy kell-e fizetniük a szülőknek a gyermekek táborozásához szükséges igazolás kiadásáért. Még abban sincs egyetértés a szakmában, hogy egyáltalán kérhető-e pénz a dokumentum kiadásáért: az országos egészségbiztosító szerint nem, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete szerint viszont igen.

2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a tanuló alkalmas nyári táborozásra, aki az orvosi vizsgálat alkalmával semmilyen akut fertőző betegségben nem szenved, tetű- és rühmentes, valamint az életkorhoz kötött védőoltásokkal rendelkezik, és ezt a védőoltási könyv bemutatásával igazolja. Továbbá környezetében az orvosi vizsgálatot megelőző négy héten belül akut fertőző megbetegedés nem fordult elő.


Praxisonként változó, hogy kérnek-e pénzt, és ha igen, mennyit a gyermekek táborozásához szükséges igazolás kiadásáért. Egy lapunkat megkereső fővárosi szülő elpanaszolta, hogy kétszer 6800 forintot kellett fizetnie a két gyermeke után, míg a szomszéd háziorvos ingyen adja ki a dokumentumot. Egyes miskolci doktoroknál kétezer forint a tarifa, míg máshol háromezret kérnek.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint jogszerűtlen, hogy egyes házi gyermekorvosok térítési díjat kérnek az igazolás kiadásáért. Az OEP úgy látja: a kormányrendelet konkrétan meghatározza, hogy a pénztárral szerződött egészségügyi szolgáltatók mely tevékenységekért kérhetnek külön díjat a biztosítottól. Ezen felsorolásban nem szerepel az üdüléssel, táboroztatással kapcsolatos igazolás kiadása.
Az OEP azután közölte ezt, hogy Miskolcon is szembesültek a problémával, ott ugyanis néhány háziorvos kétezer forintot kért az igazolásért. A Miskolci Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat igazgatója, Kovács Katalin azt mondta: a gyermekorvosok nem tettek és nem tesznek mást, csak betartják a jogszabályokat. Azaz pénzt kérnek az igazolásért, ezt a tevékenységet ugyanis számukra az OEP nem finanszírozza.
A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke, Huszár András is úgy látja: jogszerűen kérnek pénzt a háziorvosok. A tarifáról szólva hozzátette: nincs rögzítve, hogy mennyit lehet elkérni az igazolás kiadásáért, ez egy „szabadáras” rendszer, csak az az előírás, hogy a díjszabást előre közölni kell, például a váróban ki kell függeszteni. Szerinte egyébként semmi értelme sincs ennek az igazolásnak, annak kiállítása és a tábor megkezdése közötti néhány napban ugyanis bármilyen fertőzést, betegséget összeszedhet a gyermek. Mint mondta, végre felnőttnek kellene tekinteni a szülőket és rájuk kellene bízni, hogy eldöntsék, mehet-e közösségbe a gyermekük. Huszár András szerint korábban már kezdeményezték az igazolás eltörlését, eddig azonban süket fülekre találtak. Ugyanez a helyzet a nyári szünet utáni óvoda- és bölcsődekezdéssel is, amely hasonló igazoláshoz kötött.
Egy másik háziorvos is egyetértett ezzel, s arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabály azt mondja ki: nem vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére a külön jogszabály által elrendelt orvos szakértői vizsgálat és szakvéleményezés, kivéve ha arra társadalombiztosítási vagy szociális juttatásra, kedvezményre, illetve egészségbiztosítási ellátásra való jogosultság megállapítása céljából van szükség. Márpedig a táborozás egyik kategóriába sem tartozik, így jogszerűen kérhető pénz az igazolásért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.