Labancunk jelenti

2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltekintve attól, hogy 54 éve Ausztriában él, Paul Lendvai hírlapíró változatlanul autentikus Magyarország-szakértőnek tartja magát, havi, heti rendszerességgel kimerítő elemzésekben minősíti az itthon történteket, rangsorol, osztályoz, vállon vereget, sarokba állít. Nagyobb baj ennél, hogy nyomtatásban megjelent nézeteit bibliaként citálják a Lajtán túl (és az itthoni vesztesek), amolyan magyar referensként tekintenek rá; a felületes idegen Lendvai-mozaikokból állítja össze a Kárpát-medencében történteket. (Boldogult Tom Lantos, az Egyesült Államok képviselőjeként volt annak idején hasonló „magyar hang” – annak ellenére, hogy az ottani magyarság többször is elhatárolódott tőle.) Emberünk rafinált klaviatúraművész, minden időben, minden rendszerben el tudja magát adni, tájékozatlanabb olvasó még azt is gondolhatná róla, tárgyilagos publicista. A Der Standardban legutóbb megjelent írásában – „Magyarország útja” – például úgy rúg bele Orbán Viktorba, hogy felvezetésként megdicséri Martonyi Jánost, amiért a külügyminiszter neki tetsző EU-gondolatokat fogalmazott meg a minap Göttweigben. Ez (mármint a Martonyi-beszéd) azért nagyszerű – lelkendezik Lendvai egy borzasztóan hosszú és bonyolult körmondatban –, mert a „Magyarországról alkotott kép (…) elsősorban a politikai hatalom Orbán Viktor által misszionárius buzgalommal folytatott megszilárdítása, nem pedig a balliberális fészekbe piszkítók által irányított média-összeesküvés miatt szenvedte el 1989 óta legnagyobb nemzetközi presztízsveszteségét éppen az EU-elnökség alatt”. Az írás második felében a Holokauszt Emlékközpont vezetőjének nem régi leváltását értékeli a szerző – itt már hiányzik a matiné, a bevezető tiszteletkör; a publicista az „elszabadult nacionalista propaganda következményeiről” tájékoztat. Bécsből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.