Magyar kritika a szoborvitában

2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gheorghe Funar szélsőségesen nacionalista expolgármester magyarellenes packázásait idézik a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport körüli történések. Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter tegnap újabb átiratban szólította fel a kincsesvárosi polgármesteri hivatalt: azonnal távolítsa el a Fadrusz-alkotásról a Hunyadi Mátyást és a magyarokat sértő feliratot, ellenkező esetben a nyomozó hatóságokhoz fordul. Emlékezetes, a városháza hétfőn visszahelyezte a magyar királyt és vezéreit ábrázoló szobor talapzata elé azt a bronzplakettet, amelyen az az idézet szerepel: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.”
Noha Sorin Apostu polgármester tegnap közölte: törvényesen helyezték el a táblát, állítása valótlan, hiszen a nyilvánosságra került szoborrestaurálási tervben – amelyet az elöljáró is aláírt – az áll, a talapzaton négy nyelven kizárólag a következő feliratot tüntetik fel: „Mátyás király lovas szobra. Fadrusz János alkotása. Felavatták 1902. október 12-én.”
Eközben az RMDSZ Kolozs megyei szervezete fontolgatja, hogy felrúgja az Apostu vezette kolozsvári demokrata–liberálisokkal ápolt együttműködést, sőt Csoma Botond városi tanácsos azt javasolta tegnap: a kincsesvárosi magyarok polgári engedetlenséggel távolítsák el a sértő táblát. Ezzel egy időben Szőcs Géza szellemi és politikai rongálásnak, brutális beavatkozásnak tartja a vitatott tartalmú táblát. A kulturális államtitkár a kolozsvári Szabadság napilapnak elmondta: a legbarbárabb és leggyermetegebb lépésnek tartja, hogy egy műtárgyba „behatoljanak” politikai üzenetekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.