Önálló lehet a fővárosi Margit-kórház

Decembertől ismét önálló fővárosi intézménnyé válna a Margit-kórház. A Szentes Tamás főpolgármester-helyettes nevével fémjelzett javaslat azért meglepő, mert a főváros éppen most igyekszik megszabadulni az összes fekvőbeteg-ellátó intézményétől azzal, hogy állami kézbe adná azokat.

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Téglajegy, ostrom. Több mint 110 évvel ezelőtt, 1897. október 31-én avatták fel és adták át a Bécsi úton a Szent Margit Kórházat, amelynek felépítéséhez az óbudai lakosok téglajegyek vásárlásával járultak hozzá. Az egykori névadók nagy valószínűséggel az Árpád-házból származott Skóciai Szent Margit nevét választották. Az akkori kívánalmaknak megfelelően 12-14 ágyas kórtermekkel működött a 100 ágyas intézmény. 1944 nyarán katonai kórházzá nyilvánították. A második világháború utolsó hónapjaiban – Óbuda ostromakor – az épületegyüttes súlyosan megsérült. Az igazgatás 50 éven keresztül a Szent János Kórház vezetőségének kezében volt, majd 1950-ben önálló intézménnyé vált, de független igazgatót csak 1978-ban kapott.


Két határozati javaslatot is előterjesztett Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésére. Ezek a 2008 előtt önállóan működő Szent Margit Kórház mint önálló, fővárosi fenntartású költségvetési szerv visszaállításához szükséges döntéseket készítik elő.
A több mint félezer ággyal működő Szent Margit Kórház a Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi minisztersége idején megalkotott s 2007 áprilisától hatályos struktúraátalakítás után vesztette el önállóságát. Jelentősen csökkentették az aktív ágyak kapacitását, leépítették sebészetét, szülészetét, valamint újszülöttellátását, s az intézményt – a Budai Gyermekkórházzal együtt – integrálták a közelben lévő Szent János Kórházba. Ezzel a Margit-kórház egy telephellyé vált.
A mostani javaslat szerint azonban ez rossz döntés volt, mert az egyesített Szent János Kórház széles szakmai portfóliója miatt meghaladja az optimális, átlátható betegellátás-szervezési méreteket. Ráadásul a betegeket nem sikerült átirányítani a Jánosba. Az előterjesztésben az olvasható, hogy az önálló Margit-kórház a jelenlegi telephely szakmai portfóliójával, illetve a sebészet és szülészet megerősítésével fenntartható, stabil gazdálkodású, megfelelő üzemméretű intézmény lenne. A javaslat szerint mielőbb meg kell kezdeni az intézmény leválasztását a Szent János Kórházról, az új engedélyek beszerzését, az ingatlanok, az ingóságok, az eszközállomány és a szakszemélyzet felmérését, valamint a kötelezettségek és követelések áttekintését. A végső döntést s az új intézmény létrehozásának ütemtervét az előterjesztés szerint a Fővárosi Közgyűlés augusztusi ülésén hozhatnák meg. Így december elsejétől – a betegellátás zavartalansága mellett – indulna újra az immár önálló Szent Margit Kórház.
Bár a javaslatot Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes jegyzi, sokan tudni vélik, hogy az eredeti ötlet Tarlós István főpolgármestertől, egykori III. kerületi polgármestertől ered, akinek erős az érzelmi kötődése a korábban Óbuda és Békásmegyer lakosságát ellátni hivatott intézmény iránt. Több fővárosi intézményben is aggódni kezdtek, mert nem tudni, hogy honnan milyen kapacitásokat kíván a főváros átcsoportosítani a Szent Margit Kórházba. Egyesek attól tartanak, hogy a Károlyi-kórház sebészete eshet áldozatul részben vagy teljes egészében az ötletnek.
Az új, fővárosi fenntartású kórház létrehozása igen különös akkor, amikor a városvezetés éppen most akar szabadulni az öszszes fekvőbeteg-ellátó intézményétől azzal, hogy állami kézbe adná azokat. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nemrég azt közölte, a kormány is rábólintott a tizenkét intézmény állami kézbe vételére. Elmondása szerint a folyamat lebonyolítása legalább hat-kilenc hónapot vesz majd igénybe. Kérdés, hogy az új fővárosi intézménynek mi lesz a sorsa. Tizenharmadikként szintén állami kézbe kerül, vagy egyedüliként marad a főváros fenntartásában – erre nem tér ki az előterjesztés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.