Rövidebb várólista a cél

Térségi egységekre épülő egészségügyi ellátórendszer jön létre – vált egyértelművé azzal, hogy a kormány elfogadta a Semmelweis-tervet. A kabinet hatékonyabb ellátórendszert és rövidebb várólistákat ígér, míg az MSZP szerint ennek az ellenkezőjére lehet számítani.

2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Semmelweis-terv elfogadásával a kormány meghatározta az egészségügyi ellátórendszer átalakításának elvi kereteit – fogalmazott tegnap Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta: arról döntött a kabinet, hogy térségi egységekre épülő egészségügyi ellátórendszer és egészségszervezési intézményrendszer jön létre. A kormány egyetértett azzal, hogy a 12 fővárosi fenntartású kórház állami fenntartásba kerüljön. Nem született döntés viszont a Budapesten kívüli egészségügyi intézmények tulajdonosváltásáról. – Az új rendszerben szeretnék kiaknázni a még meglévő tartalékokat – hangsúlyozta Szócska Miklós. Megtakarítást remélnek például a csoportos közbeszerzésektől és gyógyszerbeszerzésektől és az energiaellátás központosításától. A felszabaduló forrásokat főként a bérhelyzet javítására fordítanák. – Új betegút-szervezési modellt dolgoznak ki – közölte az államtitkár. Újraszervezik az úgynevezett betegutakat, azaz egyértelművé teszik, hogy kit hová vigyen a mentő, illetve bizonyos betegségek esetén kinek melyik intézménybe kell mennie.
Az államtitkár nem adott konkrét választ arra, hogy hány aktív ágy, illetve aktív gyógyító intézmény szűnhet meg országszerte, csak annyit mondott: biztosan lesznek olyanok, amelyeknek megváltozik a funkciójuk.
Részletek az 5., jegyzet a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.