Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Sikeresen küzd a válsággal Boriszov

Bulgária jobbközép kormánya túlélte tegnap az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági szavazást: a 240 tagú bolgár törvényhozás 124 fős többséggel utasította el az indítványt.

2011. 06. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizalmatlansági szavazást kezdeményező ellenzék elsősorban azt kifogásolta, hogy a kormány nem volt képes megbirkózni a gazdasági válsággal, képtelen volt újjáéleszteni a gazdaságot, ami az emberek további elszegényedéséhez vezetett. A 2009 óta hatalmon lévő Bojko Boriszov miniszterelnök kormánya népszerűtlen kiadáscsökkentési intézkedéseket hozott, miközben megpróbálta lefaragni a költségvetési hiányt.
Bulgáriában egyébként forró ősz elé néznek a politikai élet szereplői. Folynak az előkészületek az októberi önkormányzati és államfői választásokra. Egyelőre Meglena Kuneva volt uniós biztos jelölése garantált a köztársasági elnöki posztra, a többi politikai erő még nem fedte fel kártyáit. Bojko Boriszov csak szeptemberben jelenti be pártja jelöltjét. A baloldali Georgi Parvanov államfő harmadszor nem indulhat, de esze ágában sincs elhagyni a politika színterét. Arra játszik, hogy a választásokon politikai ellenfelei elvérezzenek, ő pedig a nemzet megmentőjeként megmaradjon a politikai moderátor szerepkörében. Ennek jegyében bírálta a kormány bel- és külügyminiszterét a schengeni fiaskó miatt, lemondásra szólítva őket, amiért Bulgária nem kapott céldátumot a csatlakozáshoz.
Július 5-én lesz két éve, hogy a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért jobbközép párt megnyerte a bolgár parlamenti választásokat, majd a kis jobboldali pártok és a szélsőjobboldali Ataka külső támogatásával megalakította kisebbségi kormányát, leváltva az addig regnáló szocialisták, az egykori cár vezette párt és a török liberális párt alkotta hármas koalíciót. Választási kampányában Bojko Boriszov azt ígérte, hogy igazságot teremt, megszünteti a korrupciót, az orosz energiafüggőséget, véget vet a kormányzó pártok fosztogatási gyakorlatának. A kisebbségi kormánynak megalakulásakor egyszerre kellett megküzdenie a szocialisták súlyos örökségével és a pénzügyi válság negatív hatásaival. A válságból nagyobb megrázkódtatások nélkül, az alacsony, 20 százalékos GDP- arányos külső államadósságnak köszönhetően, megszorításokkal, de a munkanélküliség növekedése és a szegénység elmélyítése árán jött ki. Bár az új kormánynak sikerült újraindítani a befagyasztott uniós forrásokat, most a schengeni övezetbe való felvétel bizonytalan időpontja terheli negatívan a kormány megítélését. Az őszi választások végső eredménye attól függ, hogy megjelölik-e Bulgária schengeni tagságának időpontját. A Nyitott Társadalom civil szervezet tanulmánya szerint a bolgárok 67 százaléka támogatja a felvételt.
Sokáig úgy tűnt, hogy Bojko Boriszov indulni fog az elnökválasztáson, átadva a kormányrudat valamelyik párttársának. Azóta azonban nyilatkozott, pártja szeptember 4-én nevezi meg ez idáig titkos jelöltjét, aki biztos, hogy nem ő lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.