Vallomásismertetés a Képíró-perben

Munkatársunktól
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korabeli tanúvallomások ismertetésével folytatódott tegnap a háborús bűntettel vádolt Képíró Sándor volt csendőrtiszt elleni büntetőper a Fővárosi Bíróságon. A tanúk az 1942-es újvidéki razzia idején megölt emberek rokonai voltak, akik még 1944–45-ben, a jugoszláv tényfeltáró bizottság előtt tettek vallomást. Közülük többen azt állították: egyes honvédek és csendőrök beismerték, hogy zsidók és szerbek legyilkolására kaptak parancsot. Az egyik tanú szerint az újvidéki leventeotthonban működő igazolóbizottság tagjai kézmozdulatokkal jelezték, hogy melyik előállítottat kell a nagy-, illetve a kisterembe kísérni. Aki a kisterembe került, annak a sorsa bizonytalanná vált. Egy nő arról számolt be, hogy gyermekeit a házuk udvarán gyilkolták meg. A bíró által tegnap felolvasott korabeli vallomások nem említik, hogy Képíró Sándor közreműködött volna civilek törvénytelen kivégzésében, holott a vádirat éppen ezt állítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.