A győzelem tudománya

Ballai Attila
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyenként remekül futballozott, három gólt szerzett, mindvégig eltökélten, sőt, az általános magyar állapotokat tekintve már-már hősiesen küzdött a nyilvánvaló tizenegyestől megfosztott Videoton a Bajnokok Ligája második selejtező körének tegnapi visszavágóján az osztrák Sturm Grazcal szemben.
Csak éppen kiesett. Mint ahogyan ma ugyanez megtörténhet a Ferencvárossal az Európa-ligában a norvég Aalesund ellenében, pedig egy hete egyértelműnek tűnt, hogy a Fradi erősebb a vetélytársánál, és a 2-1-nél jóval tetemesebb előnyt érdemelt volna. Nem beszélve a Kecskemétről, amely letámadásaival kezdetben az őrületbe kergette a kazah Aktobét, vezetett is ellene 1-0-ra, mégis be kellett érnie végül az
1-1-gyel. Az „odavágók” alapján az sem lett volna lehetetlen, hogy mind a négy kupacsapatunk továbbjusson.
Ezzel szemben könnyen előfordulhat, hogy mind a négy búcsúzik.
Mert ami a mai magyar labdarúgásból talán a leginkább hiányzik, az a győzelem tudománya. E képesség valahol a mentális, a lelki és a sportszakmai fölény kereszteződésében rejlik, hogy pontosan hol, az meghatározhatatlan. A megjelenési formája viszont nagyon is meghatározható.
A jelenlegi szereplőknél maradva, a Ferencváros 1975 tavaszán úgy került be a Kupagyőztesek Európa-kupája döntőjébe, hogy a Liverpoolnál és a Crvena zvezdánál sem volt jobb. Csakhogy Angliában Máté a 92. percben egyenlített, Belgrádban pedig Megyesi tizenegyese a 83. percben, 0-2-nél, százezer néző előtt hozta meg a sikert. A Videoton az 1984/85-ös szezonban úgy hatolt el az UEFA-kupa fináléjáig, hogy a Dukla Praha, a Manchester United és a Zseljeznicsar egy hajszállal sem látszott gyengébbnek nála, ám a döntő momentumokban mindig a magyarok kerekedtek felül, Szarajevóban például Csuhay a 88. percben, a sírból hozta vissza az esélyt.
Bizonyára nem véletlen, hogy Grazban a Videoton a 92. percben nem rúgta, hanem kapta a gólt. Bár még azt sem állítjuk, hogy törvényszerű; ma három helyről is érkezhet a cáfolat.
Vagy a megerősítés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.