A spanyolokat zavarja az amerikai minta

César García kommunikációs szakértő, a Central Washington University spanyol vendégtanára a közelmúltban kiadott Amerikai lélek című könyvében azt fejtegette, mi húzódik meg a spanyolok és az amerikaiak közötti ellentétek hátterében. Az összehasonlított példákból és elemzésekből ítélve az derült ki, hogy a történelmi előzményeken kívül a két eltérő életfelfogás, kultúra, sőt éghajlat is oka a politikai ellentéteknek.

2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol El Mundo a közelmúltban egy-egy érdekes statisztikai adatot emelt ki több kutatóintézet felméréseiből a könyv ismertetésén kívül. A spanyol külügyminisztériumhoz tartozó Real Instituto Elcano, a washingtoni Pew Research Center és a German Marshall Found megállapította, hogy Spanyolország – Törökország mögött – a második olyan európai ország, amelyik a legkevésbé kedveli az Egyesült Államokat. A másik következtetést a World Values Survey vonta le, miszerint a spanyolok az egyik olyan nép – a japánokon, az íreken és az oroszokon kívül –, amelyik kevésbé értékeli a szabadságot az egyenlőséggel szemben.
Az amerikaiakra használt általánosító jelzők közül a hírportál többet is kiemelt a könyvből, csak néhány példa: hazafiaskodás, tudatlanság, arrogancia, a humorérzék hiánya, sótlanság. A szakértő úgy tapasztalta, hogy az Újvilágnak azon a felén nagyon rossz néven veszik, ha a felelős posztot betöltő személyek kimutatják érzelmeiket a nyilvánosság előtt. César García idézi azt az amerikai alapelvet, hogy „meg kell őrizned a hidegvéredet”, és szerinte emiatt a házastársakon töltik ki a visszafojtott érzelmeket. Vagyis ez lehet a magyarázata a sok válásnak és a depressziónak is, hiszen az amerikaiak jelentős része szed antidepresszánsokat. De elítéli a spanyolországi egyetemeken gyakorta tapasztalt tanári érzelem- és véleménynyilvánításokat is, mert szerinte ebben követni kellene az amerikai mintát.
Az Elcano az előző évtized óta is több elemzést közölt az Aznar-kormány (1996–2004) alatti nagyarányú privatizációkról, amikor a spanyol kormány szélesre tárta a kapukat a külföldi tőke, elsősorban az amerikai befektetők előtt. A tőkével együtt belopta magát az amerikai munkamodell is, amelynek első nyomait a spanyolok már a nyolcvanas évek óvatos nyitásakor sem nagyon szíveltek. Ez az érv azonban nem nagyon szerepel a sajtóban, inkább a mindennapi beszélgetésekben hangzik el. Ugyanis az éghajlati különbségek miatt a spanyoloknál, különösen Andalúziában és a belső területeken a nyári hőség miatt a déli órákban nem véletlenül vezették be a sziesztát, azaz az ebéd utáni ejtőzést. Az éghajlatváltozás tényének felismerése óta csak romlott ez a helyzet. A mérsékeltebb égövről importált és a spanyolokhoz képest egészen másképp racionális amerikai munkamodell viszont a munkahelyekre, hivatalokba vitte az étkezést, ezért a szieszta rovására jelentősen lerövidült a pihenés.
Nem túlságosan más a helyzet az óceán túlpartján, a latin-amerikai országokban sem. Az Elcano az új évezred eleje óta közölt biztonságpolitikai tanulmányaiban rendszeresen foglalkozik a latin-amerikai, különösen az akkor kormányozhatatlannak nevezett és ilyennek számító dél-amerikai országokban – például Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban, Bolíviában – tapasztalható és erősödő Amerika-ellenesség okaival. Az elemzők levonták az egyik fő tanulságot: a hidegháború enyhülését elhozó helsinki zárónyilatkozat (1975) után fokozatosan felszámolták ugyan a közép- és dél-amerikai diktatúrákat, de a lakosság még mindig úgy érzi, hogy hiába szűntek meg végre a diktatúrák, a folyamatosan változó politikai pártok és kormányok ellenére semmit sem javultak az ő életkörülményeik. Barack Obama megválasztásával valamennyire csökkent ugyan az Amerika iránti ellenszenv, de elemzők szerint a demokrata amerikai elnök is az egyre korlátozóbb bevándorlási törvény túsza. Ezért vélhetőleg csak akkor változik érdemben az Egyesült Államokba kívánkozók és otthon maradottak véleménye, ha ebben a kérdésben (is) jelentősen módosul a Fehér Ház álláspontja.
Egyébként az Egyesült Államok spanyol ajkú lakossága jelentősen nőtt az utóbbi években, a 2010-es amerikai népszámlálás adatai pedig azt mutatják, hogy mára az USA lakosságának 16 százalékát ők alkotják. Az elmúlt évtizedben ugyanis 43 százalékkal, 50,5 millióra nőtt a létszámuk, miközben a nem spanyol ajkú lakosság összességében véve csak öt százalékkal nőtt.
A fehér bőrű, európai gyökerű lakosság a 2000-ben mért 69 százalékról 64-re esett vissza. Az adatokat még márciusban közölték Washingtonban, és az ehhez csatolt elemzés azt is tartalmazza, hogy a fehér népesség egyre idősebb és jól észrevehetően lassult növekedésének üteme. Ennek ellenére még mindig a fehér bőrű lakosság van többségben az Egyesült Államokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.