Akik sokszor ünnepelhettek együtt

Elenyésző a valószínűsége annak, hogy egy nemzet három legeredményesebb olimpikonja közül kettő, ha nem is egy évben, de egy napon szülessen; az pedig egyenesen unikum, ha két hatszoros ötkarikás aranyérmesről van szó, akik másfél évtizeden keresztül vállvetve küzdöttek egy csapatban. Kovács Pál 1912-ben, Kárpáti Rudolf 1920-ban született, egyaránt július 17-én, így adja magát, hogy múltidéző sorozatunkban nagy kardsikereinken keresztül rájuk emlékezzünk.

2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kardvívóink már az 1908-as londoni játékokon elkezdik az aranyhalmozást. Egyéniben Fuchs Jenő nyer, aki aztán négy év múlva Stockholmban is a dobogó tetejére állhat, s majd négyszeres olimpiai bajnokként vonulhat vissza, mert a csapattal is duplázik. Kimaradt évek után, 1920-ban Antwerpenben az I. világháborúban rossz oldalon álló nemzetként nem indulhatunk, 1924-ben, Párizsban pedig csak az egyéni aranyat sikerül megszereznünk Pósta Sándor révén. Itt a csapatdöntőben az olaszok meglepik a mieinket, ám innentől számítva hosszú évtizedeken keresztül makulátlan a magyar kard. Aktuális csapatunk rendre behúzza az első helyet, egyéniben pedig szép sorban Terstyánszky Ödön (1928, Amszterdam), Jekelfalussy-Piller György (1932, Los Angeles), Kabos Endre (1936, Berlin), Gerevich Aladár (1948, London), Kovács Pál (1952, Helsinki), Kárpáti Rudolf (1956, Melbourne; 1960, Róma) kaszabolja le a világot.
A már 1932-ben csapattag Gerevich Aladár hét arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal az olimpiák legeredményesebb magyar sportolója, az ötkarikás játékokon 1936-ban debütáló Kovács Pál hat aranynyal és egy bronzzal, a csapatba 1948-ban becsatlakozó Kárpáti Rudolf hat arannyal követi. Gerevich és Kovács 1960-ban ötven-, illetve negyvennyolc évesen teszi le a kardot, Kárpáti 1961-ben köszön el, ő ekkor negyvenegy esztendős.
1912-ben már megesett, hogy a kard egyéni versenyében három versenyzőnk végzett az első három helyen – Fuchs mögött Békessy Béla és Mészáros Ervin zárt –, de akkor még nem volt dobogós eredményhirdetés. 1948-ban már mondhattuk, hogy csak magyar versenyző állt a pódiumon. Igaz, csupán a győztes Gerevich és a harmadik helyezett Kovács, az ezüstérmes olasz Vincenzo Pinton nem jelent meg a díjátadáson…
Négy év múlva viszont tényleg elfoglaljuk a teljes dobogót: a veretlenül győztes Kovács mögött Gerevich az ezüst-, Berczelly Tibor a bronzérmes Helsinkiben.
Az egyéni előtt két nappal a csapatversenyben azonban akad miért izgulni a magyar táborban, tudniillik a fináléban az örök rivális olaszok 7:5-re vezetnek. „Életem legizgalmasabb csapatdöntője volt ez. A »győztes« olaszokat már fényképezték, filmezték, sokan gratuláltak nekik. Kimentem a folyosóra, de gyorsan vissza is jöttem, mert odakint csupa kétségbeesett magyar arcot láttam. […] Gulyás Gyula, a rádió kitűnő riportere a közvetítés közben rosszul lett. […] A drámai küzdelem folytatása úgy maradt meg bennem, mint egy lidérces álom, lassított felvételben, amiből olyan nehezen ébred az ember” – emlékezett vissza Kárpáti a Karddal a világ körül című könyvében.
A lidérces álom mindenesetre elillan, mert előbb Berczelly, majd éppen Kárpáti nyer 5-0-ra, Gerevich 5-3-as győzelme Pinton ellen pedig azt jelenti, hogy az utolsó asszót le sem kell vívni, együttesünknek sokkal jobb a találataránya, s újra olimpiai bajnok.
Kovácsnak a legemlékezetesebb mérkőzése – ezt is Kárpáti könyvéből tudhatjuk – nem olimpián esett meg, hanem az 1955-ös római világbajnokságon. Itt a döntőben a magyar kardcsapat harmincéves (!) veretlensége forog kockán. Ugyan a mieink 8:7-re vezetnek az olaszok ellen, a házigazdáknak eggyel jobb volt a találatarányuk, így Kovácsnak mindenképpen le kell győznie Roberto Ferrarit. Az ellenfél azonban 3-1-re elhúz, és így mindössze két tusra van a történelmi diadaltól.
„A valóságban csak egy találatot kaptam, nekem azonban mindig erőt adott, ha a terhemre tévedtek. Tudtam, hogy ezt az ellenfelem is érzi. Tehát annak is tudatában van, hogy én jobb vagyok. Hát ezért sikerült azután 5-3-ra győznöm” – vezette le az érintett, aki talpig úriemberként sohasem reklamált. Kárpáti is úgy emlékszik, hogy a legerősebb méltatlankodás, ami elhagyta csapattársa száját, az ejnye-ejnye volt.
„Amikor fordulásnál Kovács levette a sisakját, arcával szinte ő nyugtatta a magyar tábort. Egymás után négy olyan találatot vitt be, amelynél még a nagy szakértelemhiányról bizonyságot tevő zsűritagok sem mertek vitatkozni” – írta a Nemzeti Sport az ominózus asszóról.
A sors fintora, hogy kardcsapatunk hegemóniája négy év múlva éppen a budapesti világbajnokságon törik meg, a döntőben a sérült Kovács nélkül 9:7-re kikapunk a lengyelektől. A három muskétás azonban a római olimpiára még egyszer nekidurálja magát, itt is begyűjti a szokásos két aranyat, csapatban Delneky Gáborral, Horváth Zoltánnal és Mendelényi Tamással kiegészülve.
S befejezésként emlékezzünk meg arról az asszóról, amely az olimpia egyéni aranyérméről döntött. Kárpáti úgy áll fel a pástra az egy évvel korábban számunkra legtöbb borsot törő lengyel vívó, Jerzy Pawlowski ellen, hogy ha nyer, megvédi a melbourne-i címét, ellenkező esetben hatos holtverseny áll elő. Kellő drámai körítéssel 3-3 után lejár a vívóidő, és egy találatra vívnak – tizenegy percen keresztül!
„Borzasztó érzés volt. Nem is az járt a fejemben, hogy nekem a második egyéni olimpiai bajnokságot jelenti, hanem az, mit él most át a Palazzo dei Congressi termében összegyűlt hatalmas magyar szurkolósereg. Egyetlen gondolat zakatolt bennem: csak adni lehet, kapni nem. Éveknek tűnt az idő, amit Pawlowskival egymás tempóját keresve töltöttünk a páston. Végre szinte villanásszerűen érzékeltem, hogy Jurek barátom valamit elhatározott. Ebben az ezredmásodpercben – ahogy mi, vívók mondjuk, gondolatban –, elfogtam a tempóját tehetetlenségi helyzetében. És sikerült!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.