Az ördög patája

Szerető Szabolcs
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok hír jelent meg tegnap is az úgynevezett kémbotránnyal összefüggésben, de az ügy lényegéről továbbra sem tudunk többet. Amit pedig eddig tudunk, az alig több a semminél. Látványos jelenetek szíjon elővezetett, majd szabadon távozó politikai celebekkel, információmorzsák, az eljárás levegőben lógó eseményei, találgatások, valamint az előítéleteik vezényszavára hadrendbe szerveződő politikai táborok. A tudatlanság hatásos táborszervező erő, csakhogy ez az állapot nem tartható fenn a demokratikus jogállamba vetett, amúgy is megtépázott bizalom további porladása nélkül.
Ez így nem lesz jó.
Van olyan, hogy a hatóságok a nyomozás érdekében egy ideig visszatartanak információkat – a szóban forgó eljárás az elején szükségképpen titkos –, s ha az egyik gyanúsított ügyvédje mondja, akkor különösen hihető, hogy az ügy nemzetbiztonsági szempontból roppant kényes területet érint. Lehet, hogy a botrány minden ágas-bogas részlete, elágazása nem tartozik a nyilvánosságra, homályban maradása emberöltőkre államérdek, de a lényeg mindannyiunkra tartozik. Nem maradhat sokáig, talán eddig sem maradhatott volna titokban, hogy kinek kémkedett a gyanú szerint Szilvásy György és Galambos Lajos, mivel valósították meg ezt a példátlanul súlyos bűncselekményt, és hogyan követett el bűnpártolást Laborc Sándor. Nyilván van jogi magyarázat arra, hogy ezekről eddig semmit sem tudhattunk meg, de amíg a fenti kérdésekre nincs válasz, a botrány nem a várva várt megtisztulást hozza el, csupán mérgezi a magyar közélet levegőjét, rongálja a politikai osztály hitelességét.
Lám, már megjelentek az első külföldi kommentárok, és nem kétséges, a bizonytalanság fenntartása milyen országképhez szolgál újabb erőteljes ecsetvonásokkal: diktatúra, politikai leszámolás, ötvenes évek, megrendült jogállam, a kétharmados kormány által befolyásolt igazságszolgáltatás, koncepciós perek. Ez igazán kellemetlen, amellett nyilvánvalóan nem egyszerűen túlzó, hanem hazug és rosszindulatú, habzó szájú politikai elfogultsággal terjesztett vélemény. Erre viszont egyetlen ellenszert ismerek: mielőbb és a lehetőségek szerint minél tágabbra kitárni a titkos eljárást a nyilvánosság kíváncsi szemei elől eddig elzáró kaput. Már csak azért is, mert figyelemre méltó módon maguk az ügyvédek sem emlegetnek politikai motívumokat, a semmiből kreált eljárást.
A jogászszakma persze legyinthet a laikus okoskodásokra. Igaz, ami igaz: még újságírók is összekeverik néha a gyanúsítást a vádemeléssel, egyesek pedig a gyanúsított szabadlábra helyezését felmentő ítéletként értelmezik. A közvélemény azonban már csak ilyen, és – hátrább az elitista agarakkal! – valahol mégiscsak igaza van, amikor látni akarja már az ördög patáját. Ennek az ügynek a súlyát, a politikai következményeit pedig egész egyszerűen nem lehet túlbecsülni. Ilyesmi fejlett demokráciákban elő-előfordul, nálunk azonban emberemlékezet óta nincs rá példa, legfeljebb a Nyírfa-ügy hasonlítható egy kicsit a mostanihoz.
Furcsa módon minden politikai erő a nyilvánosságban érdekelt. A gyanúsításokat a megtámadásukként értékelő szocialisták is, hiszen azt mondják, hogy a katonai ügyészség által felhozottak hihetetlenek és nevetségesek. Hát hadd nevessünk mi is egy jót, ha lesz még kedvünk hozzá! A kormányoldal tavalyi győzelmét pedig többet között az elszámoltatás ígérete duzzasztotta kétharmadosra, ám katarzis csak akkor lesz, a „politikus bűnözők” elítélését akkor éli meg a törvény előtti egyenlőség diadalaként a közvélemény, ha az eljárás minden tekintetben kiállja a jogállamiság próbáját. Annak pedig alapkövetelménye az átláthatóság.
Akik ebben az ügyben dönteni jogosultak, az államérdekről elmélkedve egy dolgot fontoljanak meg. Minden egyes tudatlanságban eltöltött nap kárt okoz Magyarországnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.