Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Brüsszel is megrázta Bulgáriát

2011. 07. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október 23-i önkormányzati és államfőválasztások előtt egyre feszültebbé válik a bolgár belpolitikai helyzet. Robbantások, bizalmatlansági indítványok jellemzik a máskor békés politikai uborkaszezont. Időközben elkészült az Európai Bizottság éves jelentése Bulgáriáról, amely további eredményeket vár el az igazságszolgáltatás reformjában, a korrupció és a szervezett bűnözés felszámolásában.
Kedden hajnali 4 órakor Szófia lakossága két bombarobbanásra riadt. Egyik a főváros központjában a Rend, Törvényesség, Igazságosság Párt székháza, a másik a Demokraták Erős Bulgáriáért pártirodája előtt. A merényleteknek nincsenek áldozatai, csupán anyagi károk keletkeztek. Cvetan Cvetanov belügyminiszter nyilatkozata szerint a robbantásokkal egyes bűnözői körök megpróbálják destabilizálni az országot, az elkövetőkről csak feltételezéseik vannak. Bojko Boriszov miniszterelnök úgy kommentálta az esetet, hogy a kis pártok maguk rendezték meg a robbantásokat, hogy magukra tereljék a közvélemény figyelmét: „Amíg mi autópályákat építünk, ők intrikálnak, zajt csapnak maguk körül, és bombácskákat gyártanak maguknak.”
Az időzítés két okból is figyelemre méltó. Egyrészt a héten lesz a bolgár kormány elleni újabb, immár harmadik bizalmi szavazás a parlamentben, amelyben mindkét jobboldali törpepárt támogatja a szocialisták kezdeményezését. (A kisebbségi kabinet leváltására nincs esély, mert a jobbközép GERB párt a saját frakciója mellett számíthat a függetlenek és a szélsőjobb ATAKA szavazataira is.) Másrészt tegnap mutatta be az Európai Bizottság a Bulgáriáról készült jelentést.
Az Európai Bizottság megállapítja, hogy Bulgáriában a szervezett bűnözés felszámolása nem érte el a kívánt szintet, a bolgár kormányzat továbbra is adós a legmagasabb szintű korrupció felszámolásával, a határozott kormányzati akarat ellenére a bírák tisztességének kérdése „komoly aggodalomra ad okot”. A beszámoló rámutat arra, hogy az igazságszolgáltatás reformja jó úton halad, de további mélyreható változtatásokra van szükség.
Annak ellenére, hogy nincs közvetlen összefüggés a beszámoló tartalma és a schengeni övezetbe való belépés között, érvként fel lehet azokat használni a tagság céldátumának meghatározásánál.

Román jelentés. Pozitívnak és korrektnek nevezte Traian Basescu román államfő az Európai Bizottságnak a román igazságszolgáltatásról tegnap közzétett jelentését. Romániában a bizottság komolyabb előrelépéseket állapított meg, beleértve az igazságszolgáltatás hatékonyabbá válását, illetve az új törvénykönyvek gyakorlati alkalmazásának folyamatát. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.