Budapesti kacattorzó

A műfogsor még semmi. Van itt minden: játékok, kardok, dohányos relikviák, sőt gerincmerevítő is. A BKV olyan tárgyakból állított össze kiállítást, amelyeket az utóbbi években közlekedési eszközökön veszítettek el az utasok, és azóta sem kereste őket senki. A tárlat nyitva tartását a nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus végéig meghosszabbították.

R. Kiss Kornélia
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kereste. Micsoda ítélet. A kiállításon csak olyan tárgyak szerepelnek, amelyekért soha nem jelentkezett senki. Tárgyak, amelyekre legyintettek. Egész valószerűtlen, mennyi minden esik ebbe a kategóriába. Olyan holmik is akadnak a felhozatalban, amelyekhez szinte képtelenség utólag történetet írni. Például: hogyan veszít el valaki egy műanyag gerincmerevítőt? Egy Camping kerékpárt? Mécsestartókat? Vagy egy műfogsort? Egy kardot? Teáskannát, csészéket? A kannás bor még valamennyire érthető, bár nem sok hiányzik az üvegből.
A tárgyak szép, poroszos pontossággal meg is vannak cédulázva, többnyire a lexikonban is hozzájuk tartozó szócikkekkel, az összkép pedig arról árulkodik, hogy Budapest – legalábbis a szétszórt halmazba eső – lakossága roppant intellektuális. Rengeteget olvasunk, a magyar és a világirodalom legjavát, idegen nyelveken is művelődünk, fogékonyak vagyunk a keresztény tanításra, legalábbis ezt mutatja az elkallódott hatdarabos Biblia-sorozat is. Az elhagyott limlomok között bőven akad grafika is; az egyik polc kizárólag vázlatmappákkal van tele, így a kupac nemes egyszerűséggel a „művészmappák” nevet kapta.
– Szétszórt művészek, persze – legyint a látogató. No de azért az már elég nehezen magyarázható meg, hogyan hagy valaki kettős létrát, számítógépet és babakocsit (!), fejszét a buszon, villamoson. A fegyvereknek egyébként külön szekrény jutott a kiállításon. Tartalma alapján jó páran késekkel, karddal, sőt időnként buzogánynyal felvértezve érzik magukat biztonságban a BKV-n, de a dohányosok elhagyott relikviáiból (papír, cigarettahüvely, töltő és dohány) is komoly tabló rajzolódik ki. A lényeg talán a balkáni utóízű, mégis roppant otthonos összkép, a rólunk, budapestiekről felskiccelt groteszk torzó.
Ki gondolná, mennyi minden lapulhat a mozgólépcsőn mellette kapaszkodó zsebében a jegyen kívül!
(Talált tárgyak kiállítása – Földalatti Vasúti Múzeum, augusztus 31-ig.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.