Elfogadták az uniós romastratégiát

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a kétnapos, tegnap zárult uniós csúcs után tartott sajtókonferenciáján mondta félig ironikusan, hogy e csúcstalálkozó nem olyan drámaian végződött, mint ahogyan egyesek „netán reménykedtek benne”. Ehelyett a sikeres találkozó alapvetően fontos, messzeható következményekkel járó döntéseket hozott.<br />

2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind ő, mind Herman van Rompuy, az Európai Unió Tanácsának elnöke a csütörtökihez hasonlóan felsőfokon dicsérte az emelvényen mellettük álló Orbán Viktor és az egész magyar elnökség munkáját.
Van Rompuy a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy noha az Európai Unió nélkül lehetett „arab tavasz”, de „nélkülünk nem lesz arab nyár”. Brüsszel partnerséget kínál a térségnek, segíti az ottani demokratikus és gazdasági reformokat, és „a keveset teljesítőknek keveset, a sokat teljesítőknek sokat” fog segíteni. Hozzátette, a Líbiára nehezedő nyomást továbbra is fenntartják. Elmondta azt is, a térségből érkező migráció megelőzésének legjobb útja, ha ott segítik a fiatalokat.
[Sikeres…] Folytatás a 9. oldalon >
Folytatás az 1. oldalról >
Az unió tagországainak vezetői, összhangban a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Központi Bankkal és a görög hatóságokkal, megállapodtak a görög válságra adandó lépésekben, amelyek célja, hogy Athén a 2011–2014-es időszakban úrrá lehessen a költségvetési hiányon. A megszorítások és a privatizáció terén igen szigorú tervet a görög parlamentnek még a jövő héten jóvá kell hagynia.
Megszületett a politikai döntés abban, hogy Horvátország – „ajándékként” az ország függetlensége kinyilvánításának 20. évfordulójára – zöld jelzést kap a csatlakozásra, amely 2013 nyarán válhat valósággá, ha az addig eltelő időben Brüszszel a „monitorozás” eredményét kielégítőnek találja, vagyis Zágráb teljesíti a vele szemben támasztott követelményeket. A csatlakozási szerződést az év végéig aláírják.
Megállapodás született abban is, hogy megreformálják a schengeni rendszert, megerősítve az uniós határvédelmi szisztémát, a Frontexet, amelyért Herman Van Rompuy külön köszönetet mondott a magyar miniszterelnöknek az elvégzett munkáért. Ennek értelmében az európai vezetők a nemzeti határoknál visszaállíthatják az ellenőrzést, ha egy tagállam az ezzel kapcsolatban rárótt feladatokat nem tudja megfelelően ellátni.
A nemzetközi sajtó képviselőinek Orbán Viktor külön kiemelte, hogy a roma keretstratégia elfogadásával az EU történetében először megteremtették a lehetőségét annak, hogy a roma közösség az unió „elismert, hasznos és befogadott része” legyen. Örömét fejezte ki amiatt is, hogy elfogadták a Duna-stratégiát egy hányattatott sorsú térség számára, amely most már történelmileg is hosszú távon tud majd együttműködni. Elmondta azt is, hogy a magyar elnökség alatt kidolgozott első „európai szemeszter” hatékony segítséget nyújt majd az uniós gazdasági kormányzás integrált és átlátható végrehajtására.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar elnökségtől a stafétabotot átvevő lengyel elnökséggel duót képezve dolgoznak majd együtt, és hogy Magyarország a Nyugat-Balkánhoz való közelsége és történelmi kapcsolata miatt missziójának tekinti, hogy annak uniós integrációját a jövőben is teljes erejével segítse.
Befejezésként elmondta, hogy Magyarország súlyos tartozásokkal érkezett az elnökség kezdetéhez. Míg korábban ahhoz járult hozzá, hogy az EU gyengébb legyen, mint amilyen lehetett volna, most segítette az unió erősödését. Elmondta, Magyarország már a görögök előtt omlott össze pénzügyileg. Meghamisította gazdasági adatait, és orránál fogva vezette a nemzetközi közvéleményt. Államadósságát az „égig” növesztette, de hazánk igen hatékonyan és sikeresen javította, illetve javítja ki ezeket a hibákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.