Kedvezően alakult az infláció

Hírösszefoglaló
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen elmaradt a júniusi infláció a várakozásoktól, hiszen az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek az árak, míg tavaly júniushoz képest 3,5 százalékos volt az áremelkedés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből. A hazai és a londoni elemzők is jelentősen magasabb, 3,8 százalékos pénzromlásra számítottak. Papp Éva, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, a kedvező számok a friss hazai zöldség-gyümölcs, illetve az üzemanyagárak alakulásának, valamint a ruházati termékek nyári akciós kiárusításának köszönhetők.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek nyilatkozva arra hívta föl a figyelmet, hogy az elmúlt évek nyersanyag-áremelkedése mostanra beépült a feldolgozott termékek árába, ami óvatosságra intheti a monetáris politika irányítóit. A szakember az elkövetkező hónapokban 3,5-3,6 százalékos áremelkedésre számít, mert sem a bér, sem a kereslet oldaláról semmiféle nyomás nem érzékelhető. Suppan Gergely az év végére 3,1 százalékos áremelkedési ütemre számít, s véleménye szerint a jövő év elejére teljesülhet a háromszázalékos inflációs cél. Éves átlagban 3,8 százalék körül várható az áremelkedés üteme, míg jövőre valószínűleg egész évben tartható a megcélzott három százalék. Inflációt emelő kockázat lehet az energiaárak elhalasztott emelése, ellenkezően hat viszont a nyersélelmiszer-árak vártnál meredekebb esése, amit a tőzsdei folyamatok is alátámasztanak, illetve a kedvezőbb mezőgazdasági terméskilátások. Arra viszont nem számít az elemző, hogy a jegybank rövid távon csökkenti az alapkamatot, mert számottevően emelkedtek a stabilitási kockázatok, ami óvatosságra inti a döntéshozókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.