Követ dobnak az állóvízbe

Lökést adhat az építőiparnak, és életet lehelhet az ingatlanpiacba az a törvényjavaslat, amelyről – várhatóan – ma szavaznak a képviselők. Az adómentességet is kínáló indítvány újabb külföldi befektetőket csalogathat Magyarországra.

Jakubász Tamás
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabályozott ingatlanbefektetési társaság – ezzel az új fogalommal bővül a honi befektetési lehetőségek köre, ha a képviselők ma megszavazzák az asztalukon fekvő törvénytervezetet. A javaslat egy idehaza eddig ismeretlen céges megoldást vezetne be, s előírná: ezek a vállalkozások nyilvánosan működő részvénytársaságok lennének, amelyek ingatlanok kereskedelmével, hasznosításával és fejlesztésével foglalkoznának, mégpedig úgy, hogy jövedelmük legalább 90 százalékát kifizetnék részvényeseiknek, de nem kellene társasági és helyi iparűzési adót fizetniük.
*
A részvényeket birtokló polgárok osztalék- és árfolyam-nyereségadóval járulnának hozzá a közterhek viseléséhez. További fontos feltétel, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társaságot legalább tízmilliárd forintos indulótőkével hozhatnának létre a befektetők.
A külföldi mintákon nyugvó javaslat várható hatásairól Rátosi Róbertet kérdeztük. A PwC adótanácsadó cég munkatársa úgy fogalmazott: a részbeni adómentesség arra ösztönözheti az üzletembereket, hogy minél több hazai ingatlanbefektetést indítsanak útjára. A szakember szerint a módozat a hazai vállalkozók mellett a külföldi befektetők érdeklődését is felkeltheti. – Sőt – tette hozzá Rátosi Róbert –, hazatérhetnek a korábban más országba költöző, ingatlanüzleteket kötő magyar pénzemberek is.
Az adószakértő úgy véli: a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok megjelenése mozgásba hozhatja a honi ingatlanpiacot. Az új lehetőségtől önmagában nem remélhető a piac teljes fellendülése, ám arra van esély, hogy a formálódó elképzelések könnyebben és gyorsabban megvalósulnak. – A várakozások szerint az irodák és a lakások piacánál komolyabb felfutásra a közeljövőben még nem számíthatunk, a turisztikai és logisztikai célra használható ingatlanoknál viszont akár számottevő növekedést is hozhat az elfogadásra váró jogszabály – mondta Rátosi Róbert. Hozzátette: ha a képviselők megszavazzák az indítványt, az eddiginél több ipari park, elosztótelep, vendéglátóhely és szálloda építését, fejlesztését határozhatják el a befektetők, akik a főváros mellett vidéken is számos építkezésbe foghatnak.
A jogszabály némileg felpörgethetné az építőipart is. – A növekvő számú ingatlanfejlesztések a gazdaság szempontjából meghatározó iparág teljesítményére is kedvező hatást gyakorolhatnak – vélekedett Rátosi Róbert, ám megjegyezte: a várható hatások megbecsülése, számszerűsítése jelenleg nehéz feladat, hiszen azt sem tudni, hány efféle társaság alakulhat. Az mindenesetre gyanítható, hogy a tízmilliárdos indulótőke miatt kezdetben idehaza várhatóan csak néhány szabályozott ingatlanbefektetési társaság kezdi meg működését.

Egy megszűnt, kettő alakult. Az elmúlt egy esztendőben kétszer annyi céget indítottak útjára a honi vállalkozók, mint amennyit megszüntettek – derül ki a Feketelista.hu közléséből. Az internetes oldal kimutatása szerint a mögöttünk hagyott tizenkét hónapban 45 ezer társaság alakult, miközben 26 ezret töröltek. Az adatok azt mutatják: egy kivétellel valamennyi megyében több cég jött létre, mint amennyi megszűnt. A kivétel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol egy év leforgása alatt 1311 cég szűnt meg, és csak 1259 új alakult. A másik végpont Pest megye, ahol 6764 új céget jegyeztek be, miközben 2393-at töröltek. A Feketelista.hu a nagyvárosokat is sorba rendezte. Ebben az összesítésben Budapest vezet: a fővárosban 225 768 céget tartanak nyilván. Debrecenben működik a második legtöbb vállalkozás, szám szerint 13 414. A pécsi cégek száma 10 249, míg a miskolci céglista megközelíti a tízezres létszámot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.