Lassúbb lesz a felzárkózás

Hírösszefoglaló
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válság ígéretes és dinamikus felzárkózási trendeket szakított meg az Európai Unióhoz 2004-ben és 2007-ben csatlakozó tagállamokban, de egyben lehetőséget nyújt arra, hogy egészségesebb szerkezetű gazdasági növekedés induljon el a térségben – mondta Vida Krisztina, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének (MTA-VKI) tudományos főmunkatársa tegnap az MTI szerint. Az MTA-VKI immár hatodik alkalommal készítette el az úgynevezett monitoringjelentését, amely a legutóbbi két körben csatlakozók közül tíz uniós tagállam helyzetét vizsgálja, hasonlítja össze.
A szakértő szerint az újfajta gazdasági növekedés alapját a magasabb hozzáadott értékű termékek exportja, valamint az újraelosztási és adópolitika reformja teremtheti meg. Ugyanakkor hozzáfűzte: számolni kell azzal, hogy a tíz tagállam felzárkózása várhatóan a válság előttinél kissé lassúbbnak bizonyul majd, de a növekedés üteme elegendő lesz a munkanélküliség csökkentésére, a foglalkoztatottság növelésére, és kedvezhet annak is, hogy a térség országainak államháztartása fenntarthatóbb szerkezetű legyen.
Úgy vélekedett, hogy a térség növekedése kiegyenlítettebb lesz a válság után; a tíz tagállamban 2 és 5 százalék közötti lesz a bruttó hazai termék (GDP) növekedése. Magyarország kevéssé profitált a csatlakozás utáni és a válság előtti konjunktúrából, nem jellemezte gyors felzárkózás, magas beruházási ráta és csökkenő munkanélküliség sem, emellett nőtt az államadósság – mondta Vida Krisztina.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.