Leszedték az életvédelmi plakátokat

Már eltávolították a közterületekről és a közlekedési eszközökről a kormány életvédelmi plakátjait, de a vita a civil szervezetek között még most sem csendesedett el. Egyesek továbbra is azt állítják: a poszterek gyermekgyilkosként tüntették fel az abortuszt választó nőket, míg mások szerint a kampány az örökbefogadással foglalkozó szervezetek munkáját segítette. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly lényegesen kevesebb művi terhességmegszakítást végeztek, mint a korábbi években.

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családok százai várnak. A Gólyahír Egyesületnél most háromszázhatvan család vár újszülöttre. A lista hosszú, a jelentkezőknek hároméves várakozási idővel kell számolniuk. Mórucz Lajosné leszögezte, sok anya tart attól, hogy ha úgy dönt, örökbe adja születendő gyermekét, elítélik, megvetik, kiközösítik majd ismerősei. – Ha valaki ma elveteti a gyermekét, a környezete sok esetben úgy vélekedik, hogy jól tette. Ha viszont örökbe adja az újszülöttet, akkor azt hallja, „hogy tehettél ilyet?” Mórucz Lajosné szerint ezen a lehetséges konfliktushelyzeten próbálnak az úgynevezett krízislakással segíteni. Ide azok az asszonyok mehetnek, akik közvetlen környezetük előtt is titkolják, hogy gyermeket várnak. A szülő anyák egyébként dönthetnek arról is, kinek adják gyermeküket. – Volt olyan anyuka, aki ragaszkodott ahhoz, hogy idősebb házaspárhoz kerüljön a pici, mert úgy gondolta, hogy a negyvenéves kor feletti szülők már nyugodtabb életvitelt folytatnak. Más asszony azt kérte, hogy olyan házaspár fogadja örökbe a gyereket, ahol nem lesz testvére. Az elvárások mögött mindig személyes élmények, tapasztalatok húzódnak. Az egyesület elnöke elmondta, a szülőanya és az örökbefogadó a baba megszületése előtt is találkozhat, sőt gyakran az utóbbi jelen van a szülésnél is. Mórucz Lajosné szerint a legtöbb anya azért dönt az örökbefogadás mellett, mert apa nélkül nem tudják vállalni a gyermek felnevelését. A civil szervezet évente átlagosan hatvan örökbefogadásnál nyújt segítséget.


Azt is megértem, ha még nem vagy kész rám… De inkább adj örökbe, hadd éljek! – olvashattuk a szociális államtitkárság plakátjain, amelyek az örökbefogadást népszerűsítették az abortusszal szemben. Az Egyensúly a családban, egyensúly a munkában című programra – amelynek csak egy része volt az abortuszellenes kampány – az Európai Unió progress programjából nyert pénzt a szaktárca. Az életvédelmi plakátkampány május 5-én indult, és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint az eredeti tervek is arról szóltak, hogy az akció május 31-én véget is ér. (A posztereket június
5-ig kellett eltávolítani.)
A kampány mindenesetre az EU-ban is megbotránkozást keltett. Viviane Reding alapjogokért felelős európai biztos – amint arról lapunk is beszámolt – nemrégiben felszólította hazánkat, hogy állítsa le az abortuszellenes kampányt, s vonja be az elkészített posztereket.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerint ugyanakkor azt hangsúlyozta a progress program kapcsán, hogy a magyar kormány a szerződésben foglaltak szerint járt el. A nők és férfiak esélyegyenlőségi kampányának csak 17 százalékát teszi ki az örökbefogadást népszerűsítő akció – írta lapunknak elküldött válaszában a tárca. Hozzátették, az ügyet az Európai Bizottsággal rövid úton közvetlenül tisztázni fogják, s ha a kétségeket nem tudják eloszlatni, akkor készen állnak levonni a megfelelő következtetéseket. Hangsúlyozták, a kampány célja az volt, hogy az örökbeadást mint lehetőséget tudatosítsák azokban a nőkben, akik a gyermekükről való lemondásra kényszerülnek. Mint írták, Magyarországon a nők önrendelkezési jogába az állam nem szól bele. A kampány ötletgazdái abból indultak ki, hogy Magyarországon évente több tízezer magzat lesz abortusz áldozata, miközben másfél ezren várnak örökbe fogadható gyermekre.
Lapunk megkereste Spronz Júliát, a Patent Egyesület jogvédőjét az ügyben, aki úgy vélte: a plakát bűntudatot kelt, és gyermekgyilkosként tünteti fel az abortuszt választó nőket. Másként látja ezt a Gólyahír Egyesület. A napokban közzétett nyílt levelükben az áll: a poszter üzenete az, hogy a nem várt gyermekek sorsa nem csak a halál lehet. – Ezek a plakátok a művi terhességmegszakítás helyett az örökbeadás lehetőségét kínálták fel. Egyetlen tiltásra vonatkozó megjegyzés sem volt a szövegben, így azok, akik ezt abortuszellenes üzenetként értékelték, rosszul értelmezték a dolgot – vélekedett Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület vezetője.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint egyébként 2010-ben lényegesen kevesebb abortuszt végeztek Magyarországon, mint a korábbi években. Tavaly 40 500 esetben kértek művi terhességmegszakítást, ez a szám 2009-ben 43 181, egy évvel korábban pedig 44 089 volt. 2007-ben 43 870, 2006-ban 46 324 abortuszt végeztek, míg 1990-ben még 90 934-et.
Kamarás Ferenc, a KSH demográfusa lapunknak úgy nyilatkozott: a részletes adatok vizsgálata még zajlik, de valóban jelentős csökkenést mutatnak a számok a tavalyi évre. Ha azonban a 100 élve születésre jutó abortuszok számát vizsgáljuk, akkor azt tapasztaljuk, hogy a helyzet semmit sem változott. Tavaly és tavalyelőtt is körülbelül 44,8 művi terhességmegszakítás jutott 100 élve születésre. Ez a mutató 2000-ben még 60,7, tíz évvel korábban pedig 72 volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.