Pénzügyi terrorizmus

Szabó Anna
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önbeteljesítővé válhat a hitelminősítők vészforgatókönyve, amelyre több európai ország durva és sok esetben indokolatlan leminősítését alapozták. Az eurótól ismét szabadulnak a befektetők, és pénzüket nem az államcsőd elkerüléséért küzdő Egyesült Államok dollárjaiba, hanem aranyba és svájci frankba menekítik. A hitelminősítők kiváltotta pánikhangulatban tegnap már 233 forint körül járt a frank árfolyama, és ismét a bizalmatlanság uralta a tőzsdéket.
Európának a nagy amerikai hitelminősítők diktálnak, akik a tengerentúlról megfogalmazott „véleményeikkel” tartják sakkban az egész euróövezetet. Az írek és a görögök után a múlt héten a portugálok államadósságát süllyesztették a bóvli kategóriába – erősen megkérdőjelezhető indokokkal, majd Olaszországra is megadták a kilövési engedélyt, ami felért egy kegyelemdöféssel az euróövezet amúgy is ingatag helyzetében.
A leminősítéseket az Európai Bizottság felháborodással fogadta, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pedig bírálta, mert a lejjebb sorolás önbeteljesítő próféciaként működve nemhogy segítene, sokkal inkább az államcsőd felé taszíthatja a leminősítetteket. Az államkötvényeik eladhatatlanná válnak, vagy csak kitermelhetetlen kamat mellett találnak gazdára. Ez nem más, mint terrorizmus – kommentálta a hírt Luis Mira Amaral, Portugália volt ipari minisztere, és az események ismeretében elmondható: valóban terrortámadáshoz hasonlítható, amit a hitelminősítők művelnek az eurózónával. A görög, portugál, ír és olasz államkötvényekből az eurózóna-tagállamok bankjai jócskán bevásároltak, így egyetlen állam bedőlése is százmilliárdokban mérhető károkat okozhat az egész zónának. Elegendő volt egy helyen meglékelni a hajót ahhoz, hogy a valutaövezet egésze sülylyedni kezdjen. Kibővítették az európai stabilitási alapot, be kellett engedni a Nemzetközi Valutaalapot (ami már önmagában is óriási presztízsveszteség), az Európai Központi Bank pedig számolatlanul vásárolja a bóvlinak minősített kötvényeket.
Mindez azért történik, mert a tengerentúlon néhány hitelminősítő guru összehajolt, és a 2013 után (!) fellépő állítólagos kockázatokra hivatkozva belerúgott néhány, valóban sérülékeny államba. Az ennek nyomán kialakult bizalmatlanságban megerősödött frank irdatlan károkat okoz már Svájcnak is. A magyar családok és vállalkozások háromnegyede vett fel devizában kölcsönt 2004 és 2010 között, nyolcvan százalékuk svájci frankban. Könynyen megtehették, mert a kockázatokra sem a bankok, sem a pénzügyi felügyelet, sem pedig a Pénzügyminisztérium nem hívta fel kellő mértékben a lakosság figyelmét. (Sőt a pénzügyi felügyeletek volt elnökét még magas állami kitüntetésben is részesítette áldásos munkájáért Bajnai Gordon exkormányfő.) Mindez nyilvánvalóan nem mentesíti a felelősség alól magát a hitelfelvevőt, de nem változtat a tényen, hogy jelenleg 4800 milliárdnyi svájci frankban jegyzett hitelt kell még törleszteniük a háztartásoknak. A kedvezményes forinthitelek leépítésével a szocialista–szabad demokrata kurzusok alatt 33-szorosára nőtt a devizahitelek aránya, ami a devizában felvett államadóssággal megfejelve gazdasági veszélyzónába sodorta az országot.
Jobb nem belegondolni a svájcifrank-árfolyam tartós elszabadulásának következményeibe. Mivel a legtöbb szerződést 150–160 forintos árfolyamon kötötték, az adósok negyede késve vagy egyáltalán nem képes törleszteni már most sem, s ez százezer ingatlanszerződést érint. Százezer családot, százezer otthont. Ezzel párhuzamosan a bankok éppen a bedőlési kockázatokra hivatkozva nem hitelezik a kis- és középvállalkozói szektort, ami óriási viszszahúzó erő a kilábalás szempontjából. Kötve hiszem, hogy az előző ciklus vezetői közül bárki akár egyetlen bajba jutott családtól is bocsánatot kérne, amiért (bűn)segédkezett a magyar gazdaság ilyen mértékű kiszolgáltatásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.