Téli álmokból ébredés

2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma a Koreai Köztársaságban bizonyosan hevesebben dobbannak a szívek, tudniillik az ország lakosságának 87 százaléka szeretné, ha Pjongcsang nyerné el a 2018-as téli ötkarikás játékok rendezését, amelyről a dél-afrikai Durbanben határoz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A kandidálók közül a koreai városban a helyi támogatottság 92, Münchenben 60, a francia Annecyben csupán 51 százalékos. Amióta az újkori olimpiák rendezéséért megy a harc, Pjongcsangnál nincs pechesebb: a legutóbbi két pályázata úgy bukott el, hogy a szavazás első körében még a legtöbb voksot kapta! A 2010-es olimpiáért 51-et, míg Vancouver 40-et, Salzburg 16-ot, az osztrákok kiesése után azonban a kanadaiak nyertek 56-53-ra. A 2014-es rendezésért pedig a koreaiak úgy kaptak ki 51-47-re Szocsitól, hogy az első fordulóban az oroszok 34 szavazatával szemben nekik 36 támogatójuk volt, a szintúgy kitartó Salzburgnak 25, akiknek valamiért Pjongcsang ezúttal sem volt szimpatikus…
A NOB-tagok előtt ma délelőtt először München mutatkozik be, majd Annecy prezentációja következik, Pjongcsang kora délután zárja a sort. Minden város 45 percben ismertetheti pályázatát. A titkos szavazást 15.35-kor ejtik meg, s a befutó nevét Jacques Rogge, a NOB elnöke 17 órakor jelenti be.
Ha München győz, az első város lesz, amely nyári és téli olimpiai rendezést is elnyer. Az 1972-es müncheni olimpia előtt a németek 1936-ban Berlinben nyári, Garmisch-Partenkirchenben téli játékokat rendeztek, és a Bajor-Alpok síközpontja ezúttal is versenyhelyszín lenne. Franciaországban Párizs 1900-ban és 1924-ben volt házigazdája nyári olimpiának. Chamonix-ban (1924), Grenoble-ban (1968) és Albertville-ben (1992) téli játékokat rendeztek, és Chamonix a mostani francia pályázatban is szerepet kapott. A Koreai Köztársaság eddig csak egyszer adott otthont olimpiának – 1988-ban Szöulban nyárinak –, és szeretne egyről a kettőre jutni. Ami biztos: a téli álmok után ma eljön az ébredés.

Új számok. A NOB végrehajtó bizottsága tegnap úgy döntött, hogy a 2014-es téli olimpián a hódeszkások programjába bekerül a párhuzamos műlesiklás és a slopestyle, és utóbbi versenyszám a síakrobaták küzdelmeiben is helyet kap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.