Újraírt múlt

2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencven éve a Kínai Kommunista Párt még az októberi forradalom eszméit követő kis csoport volt, amely eszközökben nem válogatva tudott megerősödni a kaotikus vidéki Kínában. A császárság összeomlása, a kínai polgárháború, a nyugati megszállás idején képes volt maga mögé állítani – szép szóval vagy gyakrabban gátlástalan erőszakkal – a parasztságot, végül 1949-re Kína ura lett. A Kínai Népköztársaság történelme cseppet sem kellemes olvasmány, a nagy ugrás elmebajos kísérletéről vagy a Mao Ce-tung (Mao Zedong) által saját hatalmának megmentése érdekében kiagyalt kulturális forradalomról azonban Kínában ma már látványosan megfeledkeznek. Főleg annak fényében teszik ezt, hogy a jelenkor népköztársasága csak a formát tartotta meg, az ideológiai tartalmat elhagyta. A Kínai Kommunista Párt ma már egyáltalán nem kommunista, hanem sajátos piacgazdasági törvényeket szem előtt tartó klub, amely a hatalmát az általa nyújtott viszonylagos jólét révén tartja fenn. A kilencvenedik születésnapra időzített ünnepségeken a milliók haláláért felelős párt múltját újraírják, más megvilágításba helyezik. Tehetik, hiszen ez a párt már nem az a párt, csak a neve maradt meg, no meg a kínai jellegzetességekkel bíró szocializmus üres dogmája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.