Uruguay elbúcsúztatta Argentínát

Nem kellett kitámasztaniuk a szemhéjukat azoknak, akik vasárnap hajnal 3-ig kitartottak a labdarúgó Copa América Argentína– Uruguay szereposztású negyeddöntőjében. Két gól, meg nem adott találatok, két kiállítás, kapufa itt is, ott is; s a házigazdákon még Messi varázslatai sem segítettek, mert 11-esekkel az „uruk” mentek tovább.

2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy lehet megállítani Messit? Le kell mészárolni! – vezette fel a Santa Fé-i meccset Sebastián Abreu, no de mit is várjunk az El Locóként (Bolond) elhíresült uruguayi csatártól?! Aki gyorsan hozzátette, hogy csak tréfált, és valójában a szoros emberfogásra gondol; ám van, amikor az argentinok nem vevők a poénra. Az Argentína– Uruguay futballmeccsek ugyanis mindig véresen komolyak, és ezt olykor szó szerint kell venni. A labdarúgás históriájának legveretesebb múltú párharca szombatig 177 hivatalos összecsapást számlált, de a békés jószomszédi viszonynak már az első, Uruguayban rendezett világbajnokságon, 1930-ban vége szakadt. Előzményként két évvel korábban az amszterdami olimpia fináléjában, megismételt meccsen Uruguay 2-1-re legyőzte Argentínát (az első találkozó 1-1-gyel zárult). A vb-döntőben is e felek feszültek egymásnak, de már arról is vita kerekedett, hogy milyen labdával játszanak. Az első játékrészben az argentinok által hozott pattogott, s a vendégek 2-1-es vezetésre tettek szert, fordulás után azonban a házigazda a saját labdájával 4-2-re fordított.
Ha ekkora téttel nem is bírt a szombati találkozó, a Copa América rendezőiként az argentinok számára alapkövetelmény volt a négy közé jutás. A 6. percben ugyan Uruguay jutott előnyhöz – Forlán ívelt szabadrúgást előre, Cáceres lefejelte a labdát a kapu felé, Romero röviden tolta ki, Pérez pedig belőtte –, a 18. percben már 1-1 volt az állás. A jobb oldalon meglóduló Messi hajszálpontosan ívelt a kilépő Higuaín fejére, s a támadó nem hibázott. Nem úgy Pérez a 38. percben azzal, hogy begyűjtötte a második sárga lapját, és mehetett zuhanyozni. Uruguay azonban nem állt be bekkelni, Lugano már emberhátrányban fejelt a kapufára. Az első játékrészre amúgy még jutott egy-egy lesgól, fordulás után viszont csak helyzeteket jegyezhettünk bőséggel, s konstatálhattuk, hogy a vendégek kapusa, Muslera élete formájában véd. A 90. percben Tévez sorfalon megpattanó szabadrúgását, majd a közeli ismétlést földöntúli bravúrral hárította. Ekkor már tízen-tízen szorgoskodtak mindkét oldalon, mert a 83. percben Mascherano is megkapta a második sárga lapját. Megjegyzendő, hogy a vendégektől Ríos négyet is kaphatott volna. A 2x15 perces hosszabbításban az argentinok voltak aktívabbak, de Muslera továbbra is mindent védett, vagy a kapufa kisegítette.
Így jöhettek a büntetők, s amíg uruguayiaktól Forlán, Suárez, Scotti, Gargano és Cáceres sem rontott, az argentinoknál a jól célzó Messivel, Burdissóval, Pastorével és Higuaínnal ellentétben a harmadik párban Tévez igen, lövését Muslera hárította. Így
1-1 után 11-esekkel (5-4) Uruguay jutott az elődöntőbe, ahol a Kolumbiát hosszabbításban 2-0-ra verő Peruval mérkőzik. A kolumbiaiak a rendes játékidőben büntetőt hibáztak, a 90. percben pedig a kapufát találták el. Úgy néz ki, az álmosító kezdés után a Copa hajrája ébren tart bennünket.
A másik ágon a Brazília–Paraguay és a Chile–Venezuela negyeddöntőket tegnap lapzárta után játszották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.