Utazások egy magyar világegyetemben

Nem véletlen, hogy minden nagy filozófus inkább csak költő szeretett volna lenni. Ez viszont tehetség nélkül nehéz, Weöres Sándor pedig talán a legtehetségesebb volt, már-már félvilági lény. A szakma mindig is irigyen fogja nézni tér-idő szökdeléseit, amellett ma is a magyarság egyik legnépszerűbb költője.

Horváth László Imre
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Helikon kiadó gondozásában jelent meg a költő egybegyűjtött műveinek sorozatában a prózai írásokat magába foglaló kötet. Meglehetősen száraz, megszokott, unalmas mondat valamiről, ami talán ezen fogalmak ellentéte.
A gyerekkori kedves zsengék, a megkapó Keleti útinapló 1937-ből, a magánmitológiai töredékek után a két nagy mű. A vers születése, doktori értekezés a művészetek közül a költészetről, a csiszolt üveg tisztaságával. Megmagyarázhatatlanul pontos és zseniálisan könynyed összefoglalása valaminek, ami elvileg képlékeny, és ettől leleplezéstől még mindig titok marad, de olyan, amiről minden érdemes megtudható Weöres ezen írásából.
A másik vezérszöveg a mesternek fogadott Hamvas Béla munkái, valamint a kelet filozófiai hatására született A teljesség felé. A materialista világból való kitörés, a lélek tankönyve, néhol zavaros de éppen megfelelő magánjegyzet a Nagy Vizsgára. Húzóágazattá vált az ezoterikus könyvkiadás, a tonnaszámra megjelenő „megfejtés-könyvek” zöme csapnivaló, ha Weöres, a filozófus olykor gyermekien kinyilatkoztató is, a nagy költő mindig átüt a sorokon, és ez éppen elég.
Szívmelengető olvasmány az összegyűjtött próza további része, Weöres esszéi a régi írókról, egyéb cikkei, előszavai saját kortársaihoz. Egy szeretetre méltó, a fiatal tehetségeket felkaroló, irigység és gőg nélkül támogató, a magyar nyelv ápolására életét komolyan feltevő ember portréja áll össze szemünk előtt ezekből az írásokból, amelyek szintén minden rezdülésükben a nagy művész lényét hordozzák.
(Weöres Sándor: Egybegyűjtött prózai írások, Helikon kiadó, 2011.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.