A berlini fal áldozataira emlékeztek

A hírhedt berlini fal áldozataira emlékeztek szombaton Németországban. Az egykori keletnémet kommunista hatóságok ötven évvel ezelőtt kezdtek hozzá a Berlin keleti és nyugati felét 28 éven keresztül mesterségesen elválasztó, 155 kilométer hosszúságú fal felépítéséhez.

Stefan Lázár
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Köln)

A tragikus következményekkel járó építménynek, a hidegháborús időszak elrettentő szimbólumának utolsó maradványainál, a Bernauer-Strassénál jöttek össze a politikai élet vezető személyiségei, hogy emlékeztessenek 1961. augusztus 13-ra, arra a dátumra, amelyet Christian Wulff államelnök a német történelem végzetes napjának nevezett. Angela Merkel kancellár, Norbert Lammert parlamenti elnök, Klaus Wowereit főpolgármester, Guido Westerwelle külügyminiszter, a tartományok tanácsát elnöklő Hannelore Kraft és további négyszáz meghívott vendég jelenlétében az államfő emlékeztetett arra is, hogy a számos áldozatot követelő fal – huszonnyolc esztendő elteltével – nem magától omlott le, hanem ledöntötték, és ezzel ismét bizonyítást nyert a meggyőződés: „a szabadság legyőzhetetlen”. Az NDK-ban felnőtt Angela Merkel feledhetetlennek nevezte azt a napot, amely szenvedést hozott több millió ember számára. „A fal felépítésének igazságtalansága arra kötelez bennünket, hogy mind idehaza, mind a világban kiálljunk a szabadság, a demokrácia, a szabadságjogok mellett” – hangoztatta a kereszténydemokrata kormányfő.
Déli tizenkét órakor Berlin egy percre csendbe borult, a villamosok és autóbuszok leálltak, megszólaltak a harangok – a város kifejezte együttérzését az NDK „antifasiszta védőfalának” 136 hivatalos áldozatával szemben. A kettészakított ország szögesdróttal, aknákkal, kutyákkal, reflektorokkal, őrtornyokkal és azonnali fegyverhasználatra utasított őrökkel biztosított határvonalán azonban több mint ezer menekülő veszthette életét. Ma sokakban csalódást okoz, hogy a hírhedt berlini falból már csak töredékek emlékeztetnek a múltra. Mintha a tragikus építményt törölni akarnák az emberek emlékezetéből. A betonlapok egy részét – összesen harminc darabot – a bulvár napilap, a Bild-Zeitung főszerkesztője, Kai Diekmann vásárolta meg, ajándékként a tartományoknak, a hajdani szovjet elnök Mihail Gorbacsovnak és amerikai kollégájának, az idősebb George Bushnak. Hasonló megtiszteltetés jutott Helmut Kohlnak, aki az öt évtizeddel ezelőtt létesített építményre emlékezve kapta a 2,7 tonna súlyú, 360 centiméter magas, lila-zöld grafitifestéses faldarabot, amely ettől kezdve az „egyesítés kancellárjának” a kertjét díszíti Ludwigsburg-Oggersheimben.
A fővárosba látogató turisták nagy része csalódottan veszi tudomásul, hogy alig talál rá a fal maradványaira. Annál inkább dívik a szuvenírpiac, a sajtó egyenesen a hidegháború Disneylandjéről beszél; a megállapítás nem jár meszsze a valóságtól. A hajdani híres átkelőhelynél, a Checkpoint Charlie-nál, ahol a kritikus napok során szovjet és amerikai páncélosok álltak fenyegetően szemben egymással, és a harmadik világháború kirobbanásának lehetősége borotvaélen táncolt, most a vörös hadsereg vagy a keletnémet néphadsereg egyenruhájába öltözött főiskolásokat fényképezhetnek a külföldi látogatók. NDK-pecséttel ellátott iratokat is vásárolhatnak, igénybe vehetik a Trabi szafari név alatt futó 120 Trabant egyikét, hogy azután alávessék magukat a hajdani keleti rendőröktől átvett ellenőrzésnek.
A múltból elsősorban ügyes üzletemberek húznak hasznot. Az ország drámai megosztottságára egy magánmúzeum emlékeztet. A város terve, hogy életre hívja a hidegháború-központot, 2014 előtt aligha megvalósítható. A múlt valósága után érdeklődök inkább abból a kétszáznyolc oldalas könyvből (A fal: tények, képek, sorsok) juthatnak információhoz, amely közvetlenül érintett tanúkat szólaltat meg, így az első áldozatként nyilvántartott Günter Liftin testvérét, vagy felidézi annak az apának a tettét, aki a harmadik emeletről dobta le négyéves kisfiát a nyugat-berlini tűzoltók kezébe, hogy megmentse őt az erőszakrendszertől.

Botrány. Megbotránkoztatta Németországot ez egykori keletnémet kommunista utódpártot is magába foglaló Baloldal pártja a hírhedt berlini fallal kapcsolatos állásfoglalásával. Tegnapi sajtóértesülések szerint a parlamenti párt társelnöke, Gesine Lötzsch egy tanácskozáson azt hangoztatta, hogy a fal a második világháború, valamint a néhai Szovjetunió elleni német támadás következménye volt. A kijelentés hatalmas felháborodást váltott ki német politikai körökben, az összes többi párt élesen elítélte a társelnök nyilatkozatát. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.