A KGB végzett Albert Camus-val?

Egy, a francia Franc-tireur magazin 1957. márciusi számában megjelent cikke miatt kellett meghalnia Albert Camus-nak, akit ráadásul a KGB ügynökei tettek el láb alól, mert Dmitrij Sepilov egykori szovjet külügyminisztert tette felelőssé az 1956-os magyar forradalom leveréséért – állítja naplójának most nyilvánosságra került fejezetében egy cseh író, műfordító.

Balogh Roland
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, az 1956-os magyar forradalom, illetve Nobel-díjáról 1958-ban kényszerűségből lemondó Borisz Paszternak orosz író melletti kiállás is elég volt a KGB-nek, hogy eltegye láb alól Albert Camus francia írót – tételezi fel naplójában az 1984-ben elhunyt cseh író, műfordító. Jan Zabrana egy névtelen forrásra hivatkozva arról írt, hogy a Nobel-díjas francia halálában Dmitrij Sepilov volt szovjet külügyminiszter is igen aktív szerepet játszott, s egy őt kritizáló cikk, valamint Paszternak melletti kiállása miatt speciális egységet küldött Camus-ra, hogy végezzenek vele. A naplórészletre Giovannai Catelli olasz költő és akadémikus lett figyelmes. Zabrana most előkerült, erősen összeesküvéselmélet-ízű írása szerint a KGB kémei rongálták meg annak a járműnek a kerekeit, amellyel Camus és barátja, a kiadó Michel Gallimart útnak indult Provence-ból Párizs felé, és a csúszós úton egy fának ütközött Villeblevin közelében.
Camus halálának most előkerült új fejleményeivel kapcsolatban Olivier Todd, a BBC egykori párizsi tudósítója – aki többek között életrajzi könyvet írt Camus-ről – elmondta, moszkvai kutatásai során nem talált olyan bizonyítékokat a KGB meglévő archívumaiban, amelyek mindezt a feltételezést alátámasztották volna. Szerinte inkább arról lehet szó, hogy épp Zabranát dezinformálhatta a KGB, aki mindezt lejegyezte naplójába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.