El kell hinni

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap lesz két éve, hogy az Ördögkatlan fesztiválon bejelentették: meghalt Cseh Tamás. Írhatnék most valami szomorút. Megírhatnám a keserűséget, ami elönt, ha eszembe jut, hogy nem énekel többé nekünk, és hogy milyen dühítően következetes a Mindenható abban, kit mikor vesz el. A jókat meg az igazakat mindig túl korán. De inkább csak hallgatom, és rácsodálkozom, milyen teljes, tökéletes, változatlan érvényességű, milyen mélyen és szomorúan magyar. Ha most megkérdezné most valaki, hogy mi a haza, azt válaszolnám: az, hogy ezt mi értjük. És ha megkérdeznék, mi a titok, azt mondanám, hogy a dolgokat el kell hinni. Először gondolok arra, hogy Cseh Tamásnak milyen nehéz lehetett. Bereményi Géza kivételes intellektusa, fantáziája mind ott van, töményen, sűrűn ezekben a dalszövegekben, és neki ezeket a szavakat mint hatalmas, havas hegycsúcsokat meg kellett mászni, magára kellett ölteni, bele kellett halni: el kellett hinni az utolsó szóig. Balog Ádámot, a bársonysüvegest, Lee van Cliffet, a hetvennégyes átkozott évet. És ő elhitt mindent. Ez volt a titka. Énekelt mást, Csengey Dénes szövegeit, még Republicot is. Nem volt olyan, mint Bereményivel, de benne volt valami. Ezeket is elhitte. Sok múlik a találkozásokon, tudom. De ha csak annyi hitünk volna, mint Cseh Tamásnak, semmi nem volna lehetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.