Elveszőben a gazdaság lendülete

A német gazdaság lassulása magával rántotta a magyar GDP-t a második negyedévben. A kormány tervei szempontjából kulcsfontosságú növekedés jóval a várakozások alatt maradt. A nemzetgazdasági tárca szerint az euróválság hatása kivédhető a stabilitási alap révén, a tennivalókról a legmagasabb szinten folynak az egyeztetések.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stagnált a magyar gazdaság a második negyedévben a január–márciusi időszakhoz képest, az előző év azonos időszakához pedig mindössze 1,5 százalékos lett a GDP bővülése. A növekedés lendületét a az ipari termelés lassulása törte meg, ami mögött az exportpiacokon bekövetkezett kedvezőtlen fejlemények – főképp a német gazdaság növekedésének a kifulladása – állnak. A hazai kivitel fő célországában, Németországban a második negyedévben a GDP mindössze 0,1 százalékkal bővült.
A belföldi piac Magyarországon nem tudta ellensúlyozni a kedvezőtlen külső hatásokat, sem a lakossági fogyasztás, sem a beruházások nem járultak hozzá a GDP bővüléséhez, és az építőipar rossz teljesítménye is lefelé húzta a mutatót. A fogyasztást az erős svájci frank fékezte, a hitelrészletek fizetése ugyanis elszívta az adócsökkentés révén a lakosságnál maradt pluszforrásokat. A krízis hatására már eleve sokan óvatosabbak a költekezésben, így kevesebb áfa- és egyéb adóbevétel folyt be az államkasszába. Hiába ért el jó eredményeket a mezőgazdaság, ennek a szektornak mindössze háromszázalékos súlya van a növekedés alakulásában, így az összképen érdemben nem tudott javítani.
Az idei növekedési előrejelzésüket a hír hatására lefelé módosították a gazdaságkutatók, akik 2011-re már csak 1,7-2 százalékos bővülést várnak a korábbi 2-3 százalékkal szemben. A pénzintézeti elemzők pedig arra utaltak, hogy a kilátások romlása miatt további intézkedésekre lehet majd szükség a 2012-es hiánycél teljesítéséhez. Az idei deficitterv a magán-nyugdíjpénztári vagyon bevételeinek köszönhetően szerintük gond nélkül elérhető. Ezt egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap meg is erősítette. – A kormány teljesíti a 2011-re vállalt hiánycélt, pontosan ilyen esetekre számítva állította fel a stabilitási alapot, amelyből a 90 milliárd forintos negatív hatás finanszírozható – fogalmazott a tárca közleményében, amelyben újra kifejezte elkötelezettségét a költségvetési egyensúly helyreállítása és a 2012-es tervek tartása mellett.
Makrogazdasági előrejelzésüket nem csak az elemzők írták át, a kormány is felülvizsgálja a korábban előrevetített pályát, a jövő évi költségvetési törvénytervezet már az új adatokra fog épülni – jelezte a Reuters hírügynökségnek tegnap Kármán András, az NGM államtitkára. (A kormány kevésbé optimista növekedési modellje is háromszázalékos idei és jövő évi GDP-bővülésre épült.) Az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásának kivédéséről magas szintű egyeztetések zajlanak a kormányon belül, Orbán Viktor miniszterelnök tegnap és tegnapelőtt is megbeszéléseket folytatott a témában Pintér Sándor belügyminiszterrel, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel – közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az MTI-vel.
Bár első látásra gyászosnak tűnnek a kilátások, korai lenne temetni a magyar gazdaságot. Igaz, vannak olyan forgatókönyvek, amelyek lassú és akadozó kilábalást jósolnak a világban, és egy ilyen helyzet a magyar fundamentumok javulása ellenére magával rántaná a hazai gazdaságot. Más vélekedések szerint azonban néhány hónap múlva elül a pénzpiacokon úrrá lett hisztéria, és visszakanyarodik a német, továbbá a magyar gazdaság is a felfelé ívelő pályára. – Az USA leminősítése már hónapok óta a levegőben volt, a piac a konkrét döntés előtt már beárazta az amerikai adósságkérdést – magyarázta Dedák István közgazdász a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy mi állhatott a világgazdasági lassulás hátterében. A befektetők szerinte hamarosan túlteszik magukat a leminősítés problémáján, de addig is érdemes lenne megfontolni a növekedés belső motorjainak a bekapcsolását a gazdaság vérkeringésébe. Mint mondta, az állampapírok iránti töretlen érdeklődést és a cél közeli inflációt látva gondolkodni lehetne a nagyon óvatos, 25 bázispontos kamatcsökkentésen, ami nagy segítséget jelentene a hazai gazdaság számára. – Az euróválság felülírhatja a prioritásokat is, a növekedés elősegítése fontosabb céllá válhat az államadósság minél gyorsabb ütemben történő csökkentésénél – összegezte Dedák István. A gazdasági növekedés minden százaléknyi elmaradása a GDP 0,4 százalékának megfelelő bevételkiesést okoz. A Széll Kálmán-terv intézkedéseinek maradéktalan végrehajtása mellett, ha a jövő évre tervezett 2,5 százalékos hiányt 2,9-re emeli a kormány, a rosszabb kilátások alapján is kezelhetővé válik a szakember szerint a büdzsé helyzete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.