Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Energetika: orosz–bolgár viszálykodás?

2011. 08. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár vám- és adóhatóság bevonta a Lukoil tulajdonában lévő, az országos hálózatot ellátó Neftohim Burgasz olajfinomító üzem és a Roszenec olajterminál forgalmazási engedélyét, amiért – határidőre – nem csatlakoztatták mérőeszközeiket elektronikusan a vámhatóságok nyilvántartásához. – A felfüggesztés és a fellebbezés ideje alatt az olajfeldolgozó cég nem hozhat be és nem vihet ki üzemanyagokat – közölte Vanyo Tanov, a bolgár vámparancsnokság főnöke. Szimeon Djankov pénzügyminiszter ezt azzal egészítette ki, hogy a legnagyobb bolgár cég visszakapja az engedélyt, ha befizeti a bírságokat.
A bolgár adóhatóságok megvizsgálták a cég könyveit, arra keresve magyarázatot, hogy miért estek vissza – az elmúlt év hasonló időszakához képest – hatvan százalékkal, közel 67 millió euróval az energiaóriás adóbefizetései. Szakemberek ennek okát a kivitel ötven- százalékos növekedésében látják, ami viszi az áfát, és nem hozza. Egyes bolgár sajtóorgánumok nem tartják kizártnak, hogy a kivitt üzemanyagot nagyrészt csak papíron mozgatták meg, s nem volt mögötte valós szállítás. Az eset azért is kínos, mert Valentin Zlatev, a Lukoil Bulgaria tulajdonosa Bojko Boriszov miniszterelnök személyes jó barátja. Sőt feltételezik, hogy ő finanszírozta a GERB párt 2009. évi sikeres választási kampányát. Bojko Boriszov azt nyilatkozta, hogy barátságát a bolgár üzletemberrel „el kell felejteni”; kompromisszum nincs. Reményét fejezte ki, hogy a finomító rövidesen rendezi elmaradt kötelezettségeit. Moszkvából a Lukoil Oroszország képviselői azt nyilatkozták: abban a meggyőződésben voltak, hogy már korábban sikerült megállapodni a bolgár állammal.
A botrány kirobbanása előtt már megkezdődött a két ország csörtéje. A belenei atomerőmű főkivitelezője, az Atomsztrojexport múlt héten keresetet adott be a párizsi nemzetközi bíróságon 57 millió euró értékben ki nem fizetett építőipari munkálatok miatt. Ezzel próbál az orosz állami vállalat nyomást gyakorolni a bolgár államra, hogy kicsikarja a döntést a bolgár atomerőmű megépítésére. A szerződést még az előző szocialista kormánnyal kötötték úgy, hogy a bolgár fél nem hozhatja nyilvánosságra annak tartalmát harmadik fél – még Brüsszel – számára sem, csak az oroszok beleegyezésével. Bulgáriának viszont 61 millió eurónyi, az orosz fél által elismert kintlévősége van a régi berendezések elszállítása miatt. Ha a bolgár állam véglegesen lemondja az atomerőmű építését, úgy akár egymilliárd euró kötbér megfizetésére is kötelezhetik. Nyilvánvaló, a végső döntés meghozatalakor a balkáni országnak figyelembe kell vennie Brüsszel és Washington álláspontját is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.