Feltétel lesz a legalább egy nyelvvizsga

Munkatársunktól
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oktatási államtitkár szerint 2015-től vagy 2016-tól senki nem felvételizhet egyetemre, főiskolára, ha nem szerez legalább egy nyelvvizsgát. Amennyiben a kormány és a parlament rábólint az új felvételi feltételt tartalmazó jogszabályokra, néhány éven belül duplájára nőhet a nyelvtudással rendelkező hallgatók száma – mondta az Eduline.hu-nak Hoffmann Rózsa. Kiemelte, a változtatásra azért van szükség, mert van olyan felsőoktatási intézmény, ahol a végzős hallgatók harminc százaléka azért nem veheti át időben a diplomáját, mert nem szerzett nyelvvizsgát. Úgy vélte, heti három középiskolai nyelvórával is el lehet jutni a nyelvvizsgáig, ha valaki sokat tanul. Az ötlet egyébként nem új, a Magyar Rektori Konferencia 2010 novemberében ugyanilyen javaslatot tett: a felvételihez kötelező nyelvvizsga mellett a rektorok azt a szabályt is bevezetnék, hogy az egyetemistáknak és a főiskolásoknak legalább egy szemesztert valamelyik külföldi felsőoktatási intézményben kellene tölteniük. Az ötlet nem aratott osztatlan sikert, az ugyanis egyelőre kérdéses, hogy ezt ki és milyen forrásból finanszírozhatná.
A középfokú komplex B (korábbi nevén a középfokú C típusú) államilag elismert nyelvvizsga eddig egyébként 35 pontot ért a felvételikor, az idén azonban már csak 28-at, ahogy 50-ről 40-re csökkent a felsőfokú komplex C1 (korábban felsőfokú C típusú) nyelvvizsgáért járó pontok száma is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.