Két és fél magyar légióssal

Parádésabb felütéssel nem is indulhatna a Primera División 2011/12-es idénye, mint a két óriás, a Barcelona és a Real Madrid párharcával a spanyol Szuperkupáért (a madridi 2-2 után a visszavágót tegnap lapzárta után játszották); ám meglehet, hogy a szombatra tervezett bajnoki rajt csúszni fog. Az a meccs ugyanis, amelyen a játékosok szakszervezete és a Liga vezetése feszül egymásnak, tegnap félbeszakadt.

2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luis Rubialest, a játékos-szakszervezet elnökét múlt csütörtökön valószínűleg még sokan megmosolyogták, amikor sajtótájékoztatóján vészjóslóan az asztalra csapott, s kijelentette: a bajnokság addig nem kezdődik el, amíg nem lesz egyezség a liga és a játékosok között. Tegnap viszont komolyra fordult a helyzet, a felek eredménytelenül álltak fel a tárgyalóasztaltól, egyezség továbbra sincs, az érdekképviselet pedig köti az ebet a karóhoz, sztrájkkal fenyeget. A játékosok angol és német példa alapján garanciákat szeretnének arra nézve, hogy minden körülmények között megkapják a szerződésben rögzített javadalmaikat. S ha egy klub nem fizet, akkor azt keményen, kizárással büntessék meg. Ez egyébként nem lenne ismeretlen Spanyolországban, a Mallorca a 2010/11-es szezonban éppen az adósságai miatt nem indulhatott el az Európa-ligában. A kizárásáról akkor azonban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága döntött, arra hivatkozva, hogy a klub nem felel meg a licenckövetelményeknek.
A szakszervezet állítása szerint a spanyol egyesületek jelenleg is több mint kétszáz labdarúgónak tartoznak összesen ötvenmillió euró értékben, és ezt is kérik kifizetni az érintetteknek. A tegnapi megbeszélésen nem közeledtek az álláspontok, folytatás pénteken, ám ez az utolsó utáni esély lenne az egyezségre vagy arra, hogy a szakszervezet visszakozzon, mert a másodosztályban már pénteken beindulna a bajnokság. Igaz, csak egy meccsel, s a Villarreal B és a Hércules összecsapását 21 órára írták ki, addig van idő… A Primera División tervezett hét végi első fordulójában szombaton 18 órától két mérkőzést rendeznének, majd a további nyolc találkozót nyolc különböző időpontban. Vasárnap déli 12-kor persze nem a címvédő Barcelonának vagy a másik óriásnak, a Real Madridnak kellene pályára lépnie, hanem a kis Rayo Vallecanónak és a Mallorcának.
A két elitalakulat a spanyol Szuperkupáért tegnap majdnem éjfélkor nyitotta a visszavágó második félidejét – a 23 órás kezdés még Ibériában is igencsak szokatlan –, s borítékolhatjuk, hogy a bajnokságban is újra különmeccset vív majd egymással. Az erőviszonyokat jól mutatja, hogy a mértékadó transfermarkt.de a Barcelona játékoskeretét 605 millió euróra taksálja (ebből Lionel Messit kerek százmillióra), a Real Madridét 548 millióra (Cristiano Ronaldo 90 millió), míg a harmadik legerősebb Valencia játékosai együttesen csupán 186 milliót érnek. A Bajnokok Ligájában is trónon ülő Barca megszerezte Cesc Fabregast az Arsenaltól – még egy spanyol világbajnok az eddigi nyolc mellé –, de a Szuperkupa első mecs-csén láthattuk, hogy az Udinesétől érkezett chilei Alexis Sanchez is hatalmas nyereség. Madridban friss erő a portugál vonalat erősítő Fabio Coentrao (Benfica), a török szekcióba becsatlakozó Nuri Sahin (Dortmund), valamint a Zinedine Zidane tanácsára megvásárolt Raphael Varane (Lens). A 18 éves francia védő 2017-ig kötelezte el magát, neki még bőven van ideje serlegeket nyerni a Reallal, amit viszont José Mourinho mester nem mondhat el…
Ami az alsó végeket illeti, a kiesett Deportivo, Herculés, Almería trió helyén a Betis, a Rayo Vallecano, valamint az élvonalba harmincöt év után visszajutott Granada szerepelhet. Az Osasuna tavaly Vadócz Krisztiánnal 9., a Zaragoza Pintér Ádámmal 13. lett, de csak négy, illetve két ponttal szerzett többet a 18. helyen alászállt Deportivónál, és légiósainknak gyaníthatóan idén sem lesz szanatóriumi nyugalmuk. S ne hallgassuk el, hogy a Primera Divisiónban akad még egy honfitársunk, a venezuelai és magyar állampolgársággal is rendelkező Nicolás Fedor, aki Miku művésznéven a Getafét erősíti. Az eddigi 29 venezuelai válogatottsága során 10 gólt jegyzett – az idei Copa Americán a csoportmeccsen Paraguay ellen is betalált, csapatával 4. lett –, s a magyarul szintén beszélő csatár holnap lesz 26 éves; ha olvassa, isten éltesse.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.