Lét és öntudat

Torkos Matild
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeres államot csak akkor lehet felépíteni, ha erős nemzet áll mögötte, olyan öntudatos közösség, amelyet az állam a maga munkájával szolgál – így szól a kormányfő bálványosi szabadegyetemen mondott beszédének fő gondolata. Teljes mértékben egyetértünk Orbán Viktorral: a nemzetnek, az öntudatos közösségnek szolgája, nem pedig uralkodója az állam. Ebből azonban következik néhány alapvető követelmény az állammal és azon belül a politikai hatalmat gyakorló kormánynyal szemben, például amikor az a törvényalkotás jogát gyakorolva a munka törvénykönyvét akarja módosítani. A nemzetgazdasági tárca által társadalmi vitára bocsátott jogszabálytervezet készítői mintha megfeledkeztek volna a bérből és fizetésből élő milliók „öntudatos közösségéről”.
A törvény előkészítői nem voltak híján a kreatív ötleteknek, amikor csorbítani igyekeztek az idősebb, nyugdíjkorhatárhoz közeledő munkavállalók jogait, amikor megkurtítani javasolták a fiatal munkavállalók szabadságát, vagy amikor a betegek vagy éppen a gyesen lévő édesanyák elbocsátásának megkönnyítése érdekében szövegezték meg jogi passzusaikat. Mintha megfeledkeztek volna arról az apróságról, hogy kiknek is köszönhetik a nemzet jelenlegi szolgálói „fülkeforradalmi” érzületüket, amivel nagy felhatalmazással és még nagyobb lelkesedéssel nekiláthattak a nemzeti együttműködés rendszerének felépítéséhez. Felfoghatatlan, hogy vajon miért akarnak mindenáron beletáplálni a bérből és fizetésből élő emberekbe is egyfajta forradalmi hevületet akkor, amikor nagy részük már ma is kiszolgáltatott helyzetű bérrabszolgaként éli meg munkavállalói létét, vagyis szinte már csak a „láncait veszítheti el”. Miért kell még jobban megkönnyíteni a munkavállalók elbocsátását akkor, amikor a kirúgottak érdekérvényesítő képessége ma is nagyon csekély? Miért kell gyengíteni a szakszervezeteket, elbocsáthatóvá téve az érdekvédelem konfliktusait vállaló szószólókat akkor, amikor ma a munkavállalóknak amúgy is csak elenyésző hányada élvez szervezett érdekvédelmet?
Miért kellett a miniszterelnök által kezdeményezett szociális konzultáció részeként elhúzni a mézesmadzagot az 55 évesnél idősebbek előtt, meglebegtetve a „védett kor” bevezetését? Emlékeztetőül: a válaszadók több mint 90 százaléka helyeselte a kormányfő javaslatát. Csakhogy, mialatt a konzultáció zajlott, a Matolcsy György által vezetett tárcánál gőzerővel folyt a munkáltatók szája íze szerinti törvényalkotás, a védett kor jogintézményének visszametszése. Az új törvénytervezet némi adminisztrációs pluszmunka mellett az eddiginél kisebb összegű végkielégítéssel engedi meg az idős dolgozók elbocsátását.
A kormány a jelek szerint nem több frontot nyitott a nagy rendrakás érdekében, hanem egyet, de azt mindenki ellen, a saját öntudatos választói ellen is. A nemzetgazdasági tárca által csupán koncepciónak nevezett törvénytervezet „széles körű egyeztetése” az elmúlt hetekben megkezdődött. A minisztérium közleménye szerint a tervezet „tudományos megalapozottsága” érdekében véleményezésre kértek fel egyetemi tanszékeket, munkaügyi bíróságokat, legfelsőbb bírósági bírókat. Megküldték a koncepciót az országos szakszervezeti konföderációknak és a munkáltatói érdekképviseleteknek is, hogy „észrevételeiket beépíthessék”. Ezt tekinti társadalmi konzultációnak a tárca.
Ez így nem lesz jó. A munkavállalói jogokat ilyen brutálisan csorbítani igyekvő törvénytervezet előterjesztőinek illik belenézni a dolgozók és érdekképviselőik szemébe. Ilyen törvényeknél nem elég a tudományos megalapozottság, előbb a társadalmi, politikai konszenzust kellene megteremteni az alapvető változtatásokról, és utána lehetne nekilátni a jogtudomány szakmai igényeit kielégítő törvényalkotásnak. Természetesen csak akkor, ha öntudatos közösségünk szolgái, ott fenn a politikai hatalom csúcsain, a heves nyár után nem akarják, hogy forró legyen az ősz is…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.