Már csak őrültek használnak antibiotikumot

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) idei ellenőrzése azt igazolja, hogy az antibiotikummal szennyezett termékek mára szinte eltűntek a piacról – mondta Bross Péter elnök Jászberényben. A XXIV. Nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozón elhangzott előadások elsősorban ezt a témakört járták körül.

D. Horváth Gábor
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városi ifjúsági ház nagyterme zsúfolásig megtelt, a csillárokon is méhészek lógtak volna, ha nem szocreál neonlámpák erdeje borítaná be a mennyezetet. Az első szót Oravecz Márton kapta, aki a hatóság szempontjait ismertette. Az elmondottakból kiderült, hogy a korábban Süth Miklós irányítása alatt tehetetlenségre ítélt szervezet az új kormány felállása óta megélénkült, és a statisztikai kozmetikázás és mellébeszélés helyett már eredményeket tud felmutatni. Mindezt ráadásul úgy, hogy az akkori vezetők közül sokan ma is komoly pozíciót töltenek be a rendszerben. Így például az az előadó is, aki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) puha korszakában is vezető volt, most pedig annak az elnöke.
Oravecz részletesen ismertette, hogy az élelmiszereket előállító állatokat a törvények szerint milyen módon és eszközökkel szabad gyógyítani úgy, hogy a fogyasztók által megvásárolt termékek mentesek legyenek a gyógyszermaradványoktól. A méz ugyanis mind a józan ész, mind a jogszabályok alapján nem tartalmazhat ilyeneket. A szakember kifejtette, hogy a méhek esetében az antibiotikumokkal való kezelésre egyáltalán nincs szükség, az ugyanis mindenkinek kárt okoz. A méheket a nozéma nevű megbetegedésük esetén kezelik ilyenekkel, azonban nincs arra tudományos adat, hogy szervezetükben mit okoznak az antibiotikumok. Ugyanakkor más, igen gyakori méhbetegségek – például az úgynevezett nyúlós költésrothadás – gyógyításakor rendkívül rossz hatással vannak. A betegség kifejlődését ugyanis ideiglenesen gátolják, tüneteit elhúzzák, ám a kórokozót nem semmisítik meg. Az antibiotikumok kárt okoznak a méhészeknek is, hiszen ha nem bomlik le a mézben, akkor nem tudják azt eladni, és persze kárt okoznak a fogyasztóknak, mivel a folyamatos antibiotikum-bevitellel a saját gyógyulási esélyeiket ronthatják. A hatóságnak az a dolga, hogy a hibás terméket az élelmiszerlánc bármely szereplőjénél fel tudja deríteni, még akkor is, ha összekeveréssel próbálja valaki csökkenteni a méze szennyezettségét. Az MGSZH ma már olyan hitelesített vizsgálatokkal képes antibiotikumot keresni, amely a korábbinál tízszer pontosabban meg tudja határozni a fertőzöttséget. E módszerrel eddig 93 esetben vizsgáltak mézet, az esetek 5-6 százalékában találtak antibiotikum-szermaradványt, ami rendkívül jó arány. Az eredményt Oravecz a hatóság határozott fellépésének tudja be, ami – tekintettel az MGSZH korábbi működésére – nem fedi egészében a valóságot. Álszerénység lenne elhallgatni, hogy a megtisztulást ez esetben lapunk vizsgálatai és a hatóság gyakori noszogatása okozta. Oravecz beszámolt az unió magyar elnöksége alatt elért kétségtelen sikerekről. Többek között az MGSZH-nak épp a méhbetegségek felderítésére és kezelésére vonatkozó javaslatait fogadtatta el a szakbizottságokkal, áprilistól pedig létrehozták az uniós referencialaborokat, ezen intézkedések kiváltó okát szintén a mézbotrányok szolgáltatták. Az MGSZH elnökének beszámolóját feszült figyelem kísérte a teremben. Annak ellenére, hogy a kánikula és a szellőzés hiánya miatt hamarosan mindenki a saját verejtékében fürdött.
A méhészek közül Szarka Tamás a hatóság kettős mércéjére kérdezett rá: mi az oka annak, hogy a mézet ilyen szigorúan kezelik, ugyanakkor a tejben – amelyből sokkal többet fogyasztanak az emberek – nagyságrendekkel több antibiotikumot tűrnek el? A pontos választ az elnök elkerülte, amit erőteljes morgás kísért a közönség részéről. Ugyanakkor fontos dolgok derültek ki. Például hogy az MGSZH-vizsgálatok rámutattak: antibiotikumok kizárólag a méhészek aktív munkájával kerülhetnek a mézbe, élettani szempontból ugyanis kizárt, hogy a méhek maguk hordják be, például más állatok itatójából. Egy korábban antibiotikumos termékeivel megbukott mézcsomagoló és -kereskedő, Horváth Zsuzsa elmondta, hogy 200 hordó olyan méz került hozzá, amelyben az antibiotikum meghaladja a határértéket, és kifejtette, hogy óriási öszszegeket költenek laboratóriumi vizsgálatokra. Kritizálta az MGSZH-t is, hogy eddig miért nem tájékoztatta őt, milyen szermaradványokra kérjék az ellenőrzést. A hallgatóban ekkor önként felmerült a fogyasztói kérdés, vajon milyen mézeket lehetett vásárolni eddig ettől a hölgytől, és az, hogy vajon miért nem jelenti fel az említett beszállítót. Pedig ez kutya kötelessége lenne, mert ha nem semmisítik meg gyorsan a 200 hordó szennyezett mézet a hatóság ellenőrzésével, akkor biztosan fel fog bukkanni valamikor a fogyasztók asztalán. A válaszból megtudtuk, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének felelőssége, hogy a fogyasztókhoz kerülő termék kifogástalan legyen. A méztermelés minden fázisában ellenőrizni kell a minőséget, hiszen lehetetlen a boltok polcaira kitett minden egyes üveg mézet megvizsgálni. A szereplőknek olyan bizalmi kapcsolati rendszert kell létrehozni és fenntartani, amelyben mindenki tisztességesen jár el. A méhészkedő Pásztor Barnabás mezőgazdasági mérnök felvetette, hogy növényvédő szerek is tartalmazhatnak antibiotikumokat, s ezeket is behordhatják a méhek a mézbe. Oravecz Márton azzal cáfolta ezt a megállapítást, hogy a mézben kimutatott antibiotikumok fajtái kizárólag olyanok, amelyek az állatgyógyászatból származnak, nem a növényvédő szerekből. Az MGSZH elnöke azzal zárta szereplését, hogy leszögezte: a közelmúltban lefolytatott vizsgálataik rámutattak arra, hogy a magyar méhészek terméke általában világszínvonalú, amely értékhez a méhésztársadalomnak tűzzel-vassal ragaszkodnia kell.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének az előadását szintén óriási érdeklődés követte, mindenki a helyén maradt. Bross Péter részletesen beszámolt a világpiaci helyzetről és arról, hogy ezek a hatások miként érintik a magyar piacot. Bekapcsolódva a vitába okulásul egy anekdotával rukkolt elő, ami a német méhészeti egyesület elnökétől származik. Családja generációk óta burgonyatermesztéssel foglalkozott. Miután egyszer növényvédő szerekkel lepermetezték a többhektárnyi burgonyát, édesapja arra kérte, hogy a házuk mögötti kertben kézzel szedje ki a kártevő bogarakat, illetve kapával gyomlálja ki a gyomnövényeket. Erich tudatlan gyermekként megkérdezte akkor apját, hogy miért nem permeteznek ott is, ahelyett hogy fáradságos munkával, kézzel végeznék el ugyanazt, amit kint, a földön. Apja azt válaszolta, hogy azért, mert az előbbit eladják, utóbbit viszont a család eszi meg. A példa megtette hatását, a méhészek pontosan értették azt. Bross Péter az OMME idei, kitűnő tendenciát mutató vizsgálatai alapján leszögezte: látszik már, hogy a méhészek túlnyomó többsége tudomásul vette, hogy a piac, a fogyasztók diktálnak, és hozzátette, hogy szükségszerűen elvérzik az, aki figyelmen kívül hagyja érdekeiket.
Az előadók sorában Moldvay Csongor Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakállatorvos a térség méhegészségügyi helyzetét értékelte, ekkorra azonban már elszakadt a cérna, az izzadtságtól csatakos és légszomjtól szenvedő méhészek kirajzottak a szabadba. Mire pedig a szintén méhészkedő Nagy István fideszes országgyűlési képviselő be akart mutatkozni, alig maradtak a teremben. Így csak páran tudhattuk meg tőle, hogy akaratán kívül lett a méhészek érdekeinek szószólója a parlamentben. Erre ugyanis nem magától jött rá, hanem szóltak neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.