Mi a magyar?

Kaffka Margit
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Édes fiam.
A könyvet, hogy hasznosat olvashass, ma vagy holnap elküldöm; csomagot azonban nem küldhetek annyiszor, ahányszor te sürgeted. Minden hónap elején küldök egy nagyobbat abban a papírdobozban, egyet Ervin bácsi s egyet édesapád; az három havonkint; többre biztosan nem számíthatsz; ha lehet, úgyis küldök, de nem szép, hogy minden levél azzal van tele. Tudom, hogy ez divat nálatok az intézetben; de legyen bennetek egy kis belátás is és tekintet a háborús időkre. Húsféle meg elromlott volna, mikor még az apád küldte mézeskalács is megpenészedett; a posta nagyon soká hordja. Tésztához csak egyszer egy hónapban van cukrom, többször nem lehet; még a takarítónémat is teáztatni kell. Most a kenyérjegyem is elfogyott teljesen, majd a jövő hónapban lesz újra. Ha a takarítóném hoz kenyérjegyet, akkor esetleg tudok még valami kis süteményt küldeni; de mindezek az utánjárások rengeteg időbe s bajba kerülnek s nekem dolgozni is kell, hogy megélhessünk, s érted is küldhessek; nem tölthetem ácsorgásokkal az egész napot. Így hát légy türelemmel; kérés nélkül is kapsz, ha lehet. Most, hogy kevesebben vagytok, bizonyára van ott is mit enni; az unalom ellen pedig az evés helyett inkább az olvasást, rajzolgatást ajánlom. A vasúti jegyed tedd el jól, nehogy elvesszen, ha majd év végén haza kell jönni; különben is karácsony előtt el kell küldened édesapádhoz, hogy megfolyamodja a hosszabbítást; már említette is. Különben most talán inkább elkérhetnéd a tanár úrtól a gyümölcsre vagy egyéb uzsonnára küldött húsz koronát; ezt azért küldtem, hogy pótold, ha itthonról semmi nem érkezik.
Ervin bácsi most volt itt s vitt egy mikrotomot magának; most a spanyol betegségen akarja tanulmányozni a szövettani elváltozásokat. A békét nagyon várjuk és reméljük; karácsonyra legalábbis a fegyverszünetet. A leveleiden látjuk, hogy nagyon fejlődik a gondolkodásod; Ervin bácsi épp tegnap olyan örömmel említette. Édesapád ígért Ervin bácsinak fél kiló igazi kávét; Ervin bácsi meg majd dohányt szerez számára. Csak már a dobozokat visszakapnám. – Ha kenyérjegyem lesz, küldök kenyeret s egy kis bádogskatulya zsírt hozzá; de azt hiszem, egy egész kenyér elveszett a postán, vagy legalábbis sohase említetted, hogy megkaptad volna; csak egy hosszú fehér kenyér magában volt papirosba csomagolva; kérlek írj, kaptál-e olyat; s küldd vissza a papírdobozt.
Úgy látszik, úgy kell küldeni, hogy kenyér volta ne látszódjék a csomagban. – Nekem most takarítóném jár, igen ügyes és gyors asszonyka. – Szénjegyet még mindig nem kaptam, pedig szörny-hideg lesz ez a lakás. Ezerszer ölellek, fiacskám.
Édesanyád.
(Kaffka Margit levele Fröhlich Lászlónak, 1918)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.