Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Riasztó az eurózóna

Várható, hogy az eurózóna erősödő adósságválsága még óvatosabbá teszi a közös valuta átvételét illetően a még saját pénzt használó uniós tagállamokat. Bulgária máris bejelentette, hogy egyelőre kimarad az euró előszobájából is.

2011. 08. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurózóna jelenlegi állapota olyan, hogy ha ma kéne, Bulgária nem venné át a közös valutát – jelentette ki Szimeon Djankov bolgár pénzügyminiszter meghívott vendégként a minap a CNN műsorában. Majd hozzátette, hogy két éve, amikor elvállalta, hogy a kormány pénzügyeit irányítsa, szívesen vette volna Bulgária csatlakozását a közös valutához, de a görög események óvatosságra intették. – Most sokkal óvatosabbak vagyunk, mert tudni akarjuk, mihez csatlakozunk – jelentette ki.
Az egykori világbanki pénzügyi főtanácsadó a továbbiakban elmondta, hogy országa hosszú távon nem mond le az euró bevezetéséről, mert részesülni akar azokból az előnyökből, amelyek a közös valuta körüli költségvetési szabályokból adódnak. A legutóbbi események azt mutatják, hogy pont ezek kerültek a politika befolyása alá. A politika mindig felülírja a a pénzügyminiszterek közös határozatait. Ez az egyik oka annak, hogy a múlt évben nem sikerült reményteljes és tartós megoldást találni Görögország növekvő külső államadósságára. – A politikai döntések csak részmegoldásokat nyújtanak. A mai válság odáig jutott, hogy részleges megoldásokkal már nem lehet orvosolni – adott hangot véleményének a miniszter.
Szimeon Djankov a Reutersnek adott nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy Bulgária határozatlan időre elhalasztja az euró bevezetéséről szóló tárgyalásokat, nem lép be a közös valuta előszobáját jelentő ERM II. rendszerbe sem, amíg nem derül ki, hogyan rendeződik az adósságválság. Eközben a Moody’s nemzetközi hitelminősítő egy szinttel feljebb emelte Bulgária besorolását, méghozzá stabil kilátással. Indoklásában a cég kiemelte az ország több mint egy évtizede tartó fegyelmezett költségvetési politikáját.

Lehetőség Kínának a válság. A görög adósságválság jó lehetőséget teremt a kínai cégeknek arra, hogy növeljék beruházásaikat a déli államban – jelentette ki az ázsiai ország athéni nagykövete tegnap. A diplomata szerint a hellén kormány által meghirdetett privatizációs program pedig nagy lehetőséget nyújt a kínai cégeknek a további beruházásokra. Görögországnak szerkezeti és privatizációs reformokra van szüksége, és a közlekedési ágazattól az energiaszektorig igen sok területen tervez magánosítást végrehajtani, ami vonzó lehet a kínai cégeknek – mondta a diplomata. Az athéni kormány szándékai szerint 2015-ig összesen 50 milliárd dollár értékű állami vagyont ad el. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.