Több az adósság, mint a felvett hitel

Olvasónktól
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallgattam a Hír TV-ben Müller János bankvezér urat, és arra gondoltam: vissza kellene kérnem az iskolapénzt. Müller úr ugyanis kifejtette, hogy az „alacsony kamatú” svájcifrank-hitellel végül is az emberek még mindig jobban jártak, mint ha forintban adósodtak volna el. A forintnak ugyanis „magasabb a kamata”. Az teljesen természetes és érthető, hogy míg a svájci jegybank a kamatlábat egy százalék alatt tartotta, a bank 4,5 százalékra ad hitelt. Ez se kevés, de hitelnél elfogadható. Lenne, ha igaz lenne! Nem kell azonban matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy egy kis utánagondolással rájöjjünk: az a svájci frank, ami a hitelfelvételkor 160 forint volt, az ma 240 körül lebeg (a héten 270 felett is volt). Erre jön rá a 4,5 százalék kamatláb – ami már nem is 4,5, hanem 6,75 százalék – az eredeti kölcsöni állapothoz képest. Szabályos uzsora ez, magyarázhatja akárhogy akármelyik bankvezér. Az uzsorásokat egyébként jogállamban büntetni szokták. Ezt is csak Magyarországon tudják megcsinálni a bankok? Egyébként szívből sajnálom szegény bankokat. Sírnak: kevés a profit, megvágja őket a kormány. Ehhez képest ha valaki végigmegy például Budaörs főutcáján, kilenc bankot talál. Ebből nyolc külföldi bank, egy magyar hitelintézet. A város lakossága 28 ezer fő, tehát körülbelül háromezer lakosra jut egy bank. Nem sok ez egy kicsit? Főleg, ha azt nézzük, hogy a devizakölcsönös szipolyozásokon kívül mennyi kölcsönt adnak a gazdaság fejlődéséhez, munkahelyteremtéshez. Ideje lenne alaposabban a bankok körmére nézni! Én magam egyébként nem vagyok érdekelt, mert éreztem a svájcifrank-kölcsönben rejlő buktatókat.
Egy ismerősöm négy éve vett fel svájcifrank-alapú hitelt. Azóta törleszt, egyre emelkedő összeget, és ma több az adóssága, mint a felvett hitel. Árverés esetén a polgár még mindig évekig adósa a banknak, holott már addig is szép summát fizetett részletekben. Mindez szöges ellentétben áll a Ptk. vonatkozó részeivel.
Radvánszky Sándor
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.