Újpestre bolygó hollandi

Deák Zsigmond
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leo Beenhakker az Újpest FC sportigazgatója. Hihetetlen mondat, pedig tegnaptól igaz: a 69. születésnapját jövő kedden ünneplő holland szakember, aki hazája válogatottja mellett irányította a szaúdi, a trinidadi és a lengyel nemzeti gárdát, valamint többek között a Real Madridot, az Ajaxot, a Feyenoordot, a lila-fehérekhez szerződött. Bő négy és fél évtizedes edzői-vezetői pályafutása 28 állomást tartalmaz a világ különböző szegleteiben, de Magyarországon még sosem dolgozott. Eddig.
Magától adódott tehát a kérdés a tegnapi, budapesti bemutatkozó sajtótájékoztatóján, hogy mi szél fújta ide. „Egy éve többször megfordultam Magyarországon, illetve Újpesten, párszor láttam játszani a csapatot, s kifejezetten motiváló, hogy sok tehetséges fiatal szerepel benne. Nekik szeretnék segíteni. Múlt héten kezdtünk el tárgyalni a szerepvállalásomról, s hamar megegyeztünk.” Elsőre kissé hihetetlen a történet, de jó tudni, hogy Beenhakker kiváló személyes és üzleti kapcsolatot ápol a klub tulajdonosával, Tolnai Sándorral, az ő nevéhez köthető Simon Krisztián múlt évi szerződtetése a Feyenoordhoz – annak ellenére, hogy a német Hoffenheim jóval többet ígért a csatárért… Más kérdés, hogy a kontraktus után nem sokkal Beenhakker távozott a rotterdami gárda sportigazgatói pozíciójából, Simonnak pedig ezek után nem sok bizalmat szavaztak, vissza is tért a Megyeri útra. Mentora pedig most ezt mondta róla: „Krisztián a szívügyem maradt, nem ezt érdemelte volna a Feyenoordtól, felelősnek érzem magam érte, de most már a többi tehetségért is.”
Hogy mindezt mekkora fizetésért teszi majd, s az összeget miből állja a nemrég még finanszírozási gondokkal küzdő klub, arra Bartha Csaba ügyvezető a papírformának megfelelő választ adott („egyik sem publikus”); információnk szerint egyébként holland cégek biztosítják Beenhakker javadalmazását. Sőt, azt is megtudtuk, hogy valószínűleg nem egy bérelt lakásban, hanem a Hotel Kempinskiben lakhat majd a neves sportigazgató, mivel a szálloda vezetője honfitársa és tisztelője.
Beenhakker arra a kérdésre, mennyi időt szándékozik Magyarországon tölteni, frappáns választ adott: „Szeretek a világ bármely pontján dolgozni, s mindig ott élek, ahol dolgozom. Mivel a munkám ezentúl ideköt, nem fognak hetente háromszor a repülőtéren látni. Azt azért bizonyára megbocsátják, ha néha hazatérek meglátogatni a családomat, a gyermekeimet.” A holland szakember hírét-nevét a lilák marketingszempontból is megpróbálják majd hasznosítani (állítólag már kopogtatnak németalföldi cégek), további feladatairól pedig így beszélt Bartha Csaba: „Újpesten nem elég egy szerethető csapat kialakítása, mert a versenysportban elsősorban az eredmény számít. Ebben ő sokat segíthet a játékosok és menedzserek viszonylatában is széles körű nemzetközi kapcsolataival.” Pénzt kell tehát csinálni a tehetségek eladásával, miközben máshonnan olcsóbb, de jó külföldi játékosokkal biztosítani az eredményességet – nagyjából ennyi, no meg kidolgozni egy hosszú távú szakmai koncepciót.
Rövid távon viszont nem ártana a csapatnak az első pontjait megszereznie az NB I-ben, nem véletlenül mondta Mészöly Géza vezetőedző, hogy az Újpest számára Beenhakker érkezésével kezdődik a bajnokság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.