Zatlers újabb esélye

Új parlamenti választások lesznek ősszel Lettországban, miután a hét végi népszavazáson a saeima feloszlatása mellett döntött a lakosság. Valdis Zatlers volt köztársasági elnök reformpártja jó esélyekkel indulhat a szeptemberben esedékes megméretésen.

Győr Ágnes
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az urnákhoz járulók 94,76 százaléka támogatta a szombaton Lettországban tartott népszavazáson, hogy oszlassák fel a parlamentet, és írják ki az előre hozott választásokat a balti országban – jelentették be a hivatalos eredményeket tegnap. A referendumot Valdis Zatlers volt köztársasági elnök kezdeményezte májusban azután, hogy a százfős saeima nem volt hajlandó felfüggeszteni Ainars Slesers képviselő és üzletember mentelmi jogát. A nyomozók a korábbi gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes vagyonának kétes eredetét szerették volna kivizsgálni. – Meguntam, hogy a hazugságok, a cinizmus és a mohóság irányítja az országot – indokolta döntését televízión közvetített beszédében Zatlers a referendum bejelentésekor. Noha Valdis Dombrovskis miniszterelnök támogatta az államfő lépését, egy héttel később Zatlerst megbüntették a parlament tagjai. Az elnökválasztáson ugyanis elvesztette a politikus a lehetőséget, hogy újabb négy évvel meghosszabbítsa mandátumát. Miután július hetedikén távozott az államfői posztról, bejelentette, hogy Zatlers Reformpártja (ZRP) néven új politikai erőt hoz létre, amellyel indul az őszi választásokon. A kormánykoalíció vezető erejét képező jobbközép tömörülés, az Egység Blokk korábban abban bízott, hogy az oligarchákkal szemben meghirdetett harcban a legnépszerűbb politikussá vált volt államfő csatlakozik soraikhoz. A történtek után azonban a populista ZRP lehet számukra a legnagyobb rivális a szeptember 17-én esélyes választásokon.
A hét végi referendumon a 1,5 millió választásra jogosult mindössze negyvennégy százaléka vett részt. Ennek ellenére több elemző szerint is bebizonyosodott, hogy a korrupcióval szemben meghirdetett harcban a leköszönt köztársasági elnök oldalán állnak a lettek. – Ha visszamehetnék az időben, ugyanúgy népszavazást hirdetnék meg – nyilatkozta lapunknak hivatalának utolsó napján Valdis Zatlers. Mint kifejtette, a lett társadalom elkezdett öntudatra ébredni, s ehhez hasonlóra példa legutóbb húsz évvel ezelőtt, Lettország szovjet uralom alóli felszabadulásakor volt. – Ennél többet nem tehettem volna – tette hozzá.
A súlyos gazdasági helyzetbe jutott balti állam 2009 végén 7,5 milliárd eurós mentőcsomagot kapott a Nemzetközi Valutaalaptól és az uniótól. A mentőöv részleteinek lehívását azonban szigorú megszorításokhoz kötötték a nemzetközi hitelezők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.