Átalakítják a szakvizsgarendszert

A jogi szakvizsgáról új kormányrendelet készül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban. Értesülésünk szerint a leendő bírák, ügyvédek, ügyészek, közjegyzők és közigazgatási szakemberek a jövő esztendőtől több lehetőség közül választhatnak.

Kulcsár Anna
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogi szakvizsga egységes marad. Közömbös, hogy bíró, ügyész, ügyvéd, közjegyző vagy jogtanácsos lesz-e valaki, ugyanazokból a tárgyakból kell vizsgáznia. A szakvizsgát az egyetem elvégzése után, háromévi gyakorlat megszerzését követően tehetik le a jogászok. A tárcánál készülő kormányrendelet újdonsága ugyanakkor, hogy a jelöltek eldönthetik, milyen hivatásrendi bizottság előtt adnak számot a tudásukról. Arra számítanak, hogy az ügyvédjelöltek az ügyvédi, a közjegyzőjelöltek a közjegyzői, a bírósági fogalmazók a bírói bizottságot választják majd a szóbeli számonkéréskor.
Úgy tudjuk: a következő évtől három írásbeli és egy szóbeli vizsgát kell tenniük a jelentkezőknek. Eddig ez fordítva volt. Az elképzelés szerint az írásbeli vizsgák az elméleti tudást mérik és tesztjellegűek lesznek. A szóbelin a szakvizsgázó – az eddigi rendszerrel ellentétben – gyakorlati felkészültségéről ad számot. Újdonság az is, hogy az írásbeli vizsgákra már a hároméves joggyakorlat második éve után jelentkezhet a jelölt, s ezeket a harmadik évben le is teheti. Csak a szóbelivel kell megvárni a hároméves gyakorlat végét.
Információnk szerint a választás lehetőségét bővíti az is, hogy a három írásbeli vizsgatárgy közül kettő lesz kötelező, mégpedig a polgári és büntetőjog. A harmadikat – két további tárgy, az alkotmányjog és az Európa-jog közül – a jelölt nevezheti meg. Az új rendszerben a leendő jogi szakemberek az írásbeliket vidéki egyetemi központokban is letehetik, míg a szóbeli vizsgáztatás Budapesten zajlik majd.
A rendelet a tervek szerint január elsején lép hatályba, ám a folyamatosság fenntartásáért 2013. január elsejéig még a jelenlegi rend szerint is vizsgázni lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.