Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Dunán átívelő magyar csodák

A magyar tudomány kapta a főszerepet a hétvégén, a Lánchídon ugyanis bemutatkozott a legtöbb hazai találmány. A Tudomány hídja nevű rendezvényt először tartották meg, de a szervezők reménye szerint a magyar zsenik minden évben kapnak egy napot, hogy megmutassák munkáikat.

Vass-Gabay Dorka
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsivaj, kacagás, temérdek kíváncsi tekintet, kérdések szűnni nem akaró áradata a válaszolni többé-kevésbé tudó szülők felé. Leginkább ez jellemezte az első alkalommal megrendezett Tudományok hídját, ahol számos magyar találmányt, fejlesztést, tudományos munkát csodálhatott meg a nagyérdemű. A legtöbb érdeklődést a gyerekek mutatták, akik minden standnál kérdésekkel bombázták a tudományokban kevésbé jártas apukákat és anyukákat, akiket azonban rögtön kisegítettek a magyar csodák megalkotói.
Az eseménynek helyet adó Lánchídon mintegy 20 sátornál sorakoztak fel a munkákkal bemutatkozó egyetemek, főiskolák és kutatócsoportok. A kecskeméti planetárium sátránál például méret- és távolságarányos Naprendszer-túrán lehetett részt venni, míg pár méterrel odébb a Magyar Tudományos Akadémia új, a mikrovilágot bemutató intelligens járművében, a nanobuszban ámulhattunk a szabad szemmel nem látható világon. A hazai tudományos fejlesztések közül láthatók voltak a Shell Eco Marathonon szereplő alternatív hajtású versenyautók és egy energiabringa is.
Az Óbudai Egyetem pultjánál minden száj tátva maradt, mikor kiderült, hogy a spagettiből készült híd akár ötszáz kilót is elbír, míg a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai a napenergiával működő házzal, az Odoo projekttel lepték meg az ott lévőket. A BME tanulói és oktatói a sikert szemmel láthatóan nem bízták a véletlenre, magukkal hozták az első magyar műholdat, a Rubik-kockánál alig nagyobb Masatot is. Nem sokkal odébb, a Malév standjánál kígyózó sor állt, mindenki repülni akart, persze egy szimulátorban. A Széchenyi tér kellős közepén föltudományi érdekességekkel nyűgözték le a látogatókat, akik valódi holdkőzetek mellett meteoritokat vizsgálhattak, és egy vulkánkitörésnek is szemtanúi lehettek. A nagy érdeklődést kiváltó Puli Space projekt helyszínénél kiderült: az első magyar holdjárót a Google által meghirdetett versenyre készítik a kutatók, és célja 500 méter megtétele a Holdon. Az első fordulón már sikeresen túljutottak a versenyzők, de a projekt befejezése – vagyis a Holdra szállás – csak 2013-ra várható.
A rendezvény egyik leglátványosabb eleme a szárazjégfüst volt, mely folyamatosan ömlött a Dunába és a Lánchídra, és amelyet ráadásul különleges fénytechnikával festettek meg. A magyar tudományos munkák sorát még hosszasan lehetne sorolni. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gyerekek mindenhol
játékos versenyeken, kvízeken mutathassák meg, mi mindent tudnak. A Tudományok hídja nem titkolt célja ugyanis többek közt az volt, hogy a fiatalokat közelebb vigyék a tudományok világához. A szervezők abban bíznak, hogy ez a rendezvény hagyományt teremt, és minden évben újabb magyar csodákat mutathatnak be korunk Jedlik Ányosai és Kandó Kálmánjai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.