Generációs probléma

2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afelől érdeklődött Kovács László volt külügyminiszter a minap, hogy akkor most hogyan is vagyunk mi Kínával. Orbán Viktornak tette fel a kérdést a szocialista ember a külképviselet-vezetők szokásos értekezletén – bár nem is kérdés volt ez igazán, mint inkább egy Jókai utcai elvárás, sőt, intelem. Kína lehet partner, „nagytestvér”, de szövetséges nem – fogalmazott az ideológus, akinek korábbi legismertebb javaslata az volt: „Merjünk kicsik lenni!”. (Megelőző munkásságát is ennek jegyében végezte.)
A miniszterelnököt nem lepte meg különösebben a definíció, csak annyi fűzött hozzá, hogy a témakör valójában generációs probléma közöttük. Egymás meggyőzésére kevés az esély – Laci bácsi fundamentuma is határozottan „no pasarán” –, mindenesetre a miniszterelnök úgy látja, a fogalmakból, izmusokból és kategóriákból levezetett világnak mára befellegzett. (Talán nincs is sok értelme az ilyesminek, lám az ezeket elemző, méltató, elítélő szemináriumokkal, Szabad Nép-cikkekkel is mire mentünk…)
Mindenesetre figyelemre méltó, mekkora mérhetetlen aggodalommal kezeli az ellenzék a mai magyar Kína-politikát: kitűnő terep ez a rettegésre, majdnem olyan jó, mint az alkotmánykészítés körül kavart bojkott és riadalom, a cenzúrával ijesztgetés, az elszámoltatás réme, a hervadhatatlan nyugdíjpénztár-huhogás, miegyéb. Demokráciáért aggódni látványos póz, még akkor is, ha a tény – hogy mindez a legteljesebb nyilvánosság előtt megtehető – az ellenkezőjére bizonyság. Konstruktív ellenzékiség? Kínából csak a falat látni?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.