„Hátrányból előnyt kell kovácsolni”

Az államadósságot kell csökkenteni ahhoz, hogy az ország ne legyen kiszolgáltatott – emelte ki a Ki tartozik kinek? címmel megrendezett kötcsei találkozó után a miniszterelnök beszédének fő gondolatát újságíróknak Szijjártó Péter. A kormány szerint az arányos adórendszer a munkaalapú gazdaság legfontosabb eszköze – fűzte hozzá a miniszterelnök szóvivője. Orbán Viktor mellett Matolcsy György gazdasági miniszter szólalt fel, aki átfogó gazdasági elemzést adott a pénzügyi világválság által sújtott Európa – és benne Magyarország – helyzetéről és esélyeiről.

Munkatársunktól
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilvánosság előtt zárt, a fideszes politikusoknak és jobboldali értelmiségieknek immár tizedik alkalommal megszervezett szombati tanácskozáson – Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Magyar Távirati Irodának adott tájékoztatása szerint – Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány továbbmegy az államadósság csökkentésének útján, mert ahhoz, hogy az új világrendben Magyarország sikeres legyen, az ország kiszolgáltatottságát okozó államadósságot kell csökkenteni.
A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor Kötcsén is kormánya egyik legfontosabb stratégiai céljaként említette az államadósság csökkentését. A kormány az államadósságot a GDP-hez mért 80 százalék fölötti tartományból 73 százalékra csökkentette, ám ahhoz, hogy biztonságos helyzetbe kerüljön az ország, a GDP-hez mért adósságot 60 százalék alá kell leszorítani, és ahhoz, hogy elháruljon az adósságunk újratermelődésének a veszélye, 50 százalék alá kell lenyomni. A kormányfő mondandóját azzal igyekezett nyomatékosítani, hogy minden erőforrását elvonják annak, aki eladósodott.
Matolcsy György ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy folyamatossá és tartóssá kell tenni az államadósság csökkentését. A célt egyfelől a költségvetési deficit három százalék alá szorításával, másfelől a gazdaság növekedésével lehet elérni. A nemzetgazdasági miniszter szerint alapvetően a magunk erejéből kell kimásznunk a bajból. Matolcsy történelmi esélyt lát arra, hogy a hátrányunkból előnyt kovácsoljunk, mert mint fogalmazott, mi, magyarok, amikor nehéz helyzetben vagyunk, akkor vagyunk képesek nagy tettekre.
A gazdasági miniszter előadásában „nagyon nagy válságnak” nevezte a jelenlegi hitelválságot, amely 2007-ben, illetve 2008-ban a Lehman Brothers bank bedőlésével kezdődött az Egyesült Államokban. A válság fő okának a miniszter a gazdasági fedezet nélküli pénzteremtést nevezte, hogy miközben a 2008-at megelőző húsz esztendőben a világgazdaság kétszeresére nőtt, a kibocsátott pénzmennyiség a négyszeresére. Matolcsy elmondta, hogy az eurózóna sem volt felkészülve a válságra, ennek okai között említette többek között, hogy a zónához való csatlakozási feltételek teljesítésének elmaradását nem kötötték szankciókhoz, hogy nincs közös költségvetés-tervezés, se közös központi bank. Európa azért gyenge, mert nincs egységes gazdaságpolitikája – mondta a gazdasági miniszter. Arra pedig, ami Magyarországon történt 2002 és 2010 között, sehol a világon nem volt példa.
Orbán Viktor világossá tette – idézte fel szavait a szóvivő –, hogy nem adósnak jó lenni, hanem hitelezőnek. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a zárt találkozón a miniszterelnök leszögezte: a XXI. századi magyar nemzet akkor lehet erős, ha az egyik alappillére a szolidaritás. A devizahitelezés miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére létrejött eddigi döntések is a szolidaritás jegyében születtek – húzta alá. Emlékeztetett, hogy Lázár János frakcióvezetőnek az egy összegű végtörlesztésről szóló pénteki bejelentése újabb lépés a devizahitelesek megsegítésére. – Ez a döntés megosztja azokat a terheket, amelyek a devizahitelezésből adódó kockázatokkal járnak, és amelyekre az elmúlt nyolc esztendőben a szocialista kormányok és az akkori állami hatóságok nem hívták fel a figyelmet – fogalmazott Szijjártó Péter. A kormány kiáll az egykulcsos arányos adórendszer mellett – ezt hangsúlyozta a miniszterelnök és a gazdasági miniszter is Kötcsén, mert ezt tartják a munkaalapú gazdaság legfontosabb eszközének. Szijjártó szerint minden olyan lépés az adórendszerben, amely csökkenti vagy sérti az arányosságot, a munkát büntető változtatás lenne. – Ha a munkát büntetik, akkor az ország visszatér a válságot okozó adórendszerhez – fűzte hozzá a miniszterelnök szóvivője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.