Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

In memoriam Domus áruházlánc

Augusztusban, csaknem három évtizedes működés után különösebb felhajtás nélkül zárt be a Domus bútoráruházlánc utolsó üzlete. Ezzel véget ért egy korszak a hazai bútorkereskedelemben, s az amúgy is kevés magyar cég közül egy újabb lett az enyészeté az ágazatban.

Hajdú Péter
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végkiárusítást követően bezárt az egykor jobb időket megélt Domus bútoráruházlánc utolsó egysége a budapesti Róbert Károly körúton. Hogy mi lesz a helyén, azt ma még senki nem tudja. Tesco, mint számos korábbi Domus-épületben, biztosan nem. A hazai lakberendezési kultúrát megteremtő vállalkozásból pedig nem maradt más, mint egy székesfehérvári telefonszám, amelyet felhívva megtudhatjuk, hogy a fehérvári Domus – akárcsak a többi vidéki egység – már két éve megszűnt. Egykori dolgozói azonban új helyen, és új, de a régire emlékeztető néven (Domos Bútorstúdió) tovább dolgoznak.
A Domus elődje, a kulturált bútorkereskedelmet meghonosító Bútorért Vállalat 1974-ben nyitotta meg a zászlóshajóként számon tartott Róbert Károly körúti áruházat, s ezt még 16 másik egység elindítása követte szerte az országban. Nyolc évvel később az akkori Belkereskedelmi Minisztérium két részre osztotta a Bútorért Vállalatot, s létrejött a Domus Lakberendezési Áruház Vállalat. Ezzel önállósodott a cég, és megalakult az ország legnagyobb és legismertebb áruházlánca. A rendszerváltást követően, 1991-ben a vállalat részvénytársasággá alakult, amikor a Fotex-csoport érdekeltségébe került. Az egyes áruházak önálló, egyszemélyes társaságokká alakultak, s az anyacég, a Domus Rt. holdingként működtette őket. Később, a jobb piaci érvényesülés érdekében az önálló áruházakat egységes szervezetbe fogták össze, s létrejött a Domus Lánc Kft.
A kilencvenes években a társaság nyeresége jellemzően nagyon szerény volt, majd az ezredforduló környékén évi nyolcvan-százmillió forint körül alakult. 2003 után azonban egyre inkább jellemzővé vált a veszteség, és lassan az áruházak száma is csökkenni kezdett. Ez részben a bútorvásárlási kedv csökkenésével magyarázható, részben pedig azzal, hogy az előző két évben a nagy vetélytársak, a Kika és az Ikea egyre-másra nyitották üzleteiket, s a folyamat később sem állt meg. A csökkenő árbevétel jelentette gondokon 2004 elején az áruházlánc vezetése a bérek befagyasztásával és a létszám tízszázalékos csökkentésével igyekezett úrrá lenni – sikertelenül. Az év végén az üzemeltetési és ingatlankezelési feladatokat egy új társaságba szervezték, míg a kereskedelem továbbra is a Domus láncnál maradt.
A következő évben tovább esett az áruházlánc árbevétele, vesztesége pedig megduplázódott, majd 2006 februárjában a Fotex-csoport csaknem százszázalékosra emelte részesedését a cégben. Április elején bejelentették, hogy a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a kecskeméti és a szombathelyi, valamint a ZM-Immo Kft. miskolci áruházépületeit bérbe veszi a Tesco. Ezzel párhuzamosan a pécsi, a szentesi, a barcsi, a kaposvári és a zalaegerszegi áruházépületekbe kínai vállalkozók költöztek.
A vég kezdetét talán az jelentette, amikor alig egy héttel később a Fotex kérte a Domus részvényeinek kivezetését a Budapesti Értéktőzsdéről, októberben pedig arról döntöttek, hogy az áruházakat összefogó Domus Lánc Kft. és az irodabútorokkal foglalkozó részleg beolvad a Domus Rt.-be.
Az ekkorra már hat áruházra zsugorodó egykori óriáslánc áruházvezetői 2007 augusztusában még egy utolsó erőfeszítést tettek, hogy elkerüljék az összeomlást: három kisebb céget alapítottak, amelyek a beszerzési, illetve a szervezeti rendszer korszerűsítésével és összehangolásával igyekeztek felvenni a multinacionális cégek által eléjük dobott kesztyűt. Az árukínálaton is változtattak, a felső középkategóriás termékek forgalmazását helyezték előtérbe, hogy kitérjenek a multik kínálata elől. Az új rendszerben a Róbert Károly körúti, a Sugár üzletközpontban található, valamint a MOM parkbeli áruházat a Domus Viva Kft., a győri egységet a Domus Store Kft., a siófoki és a székesfehérvári boltot pedig a Modusz Alba Kft. üzemeltette. Néhány hónappal később viszont a MOM parkban működő áruházat kénytelenek voltak bezárni, mert a helyszín nem vált be, s ezért úgy döntöttek, a plázák helyett önálló egységeket nyitnak. Ebben a sorban az első a szegedi áruház volt, majd 2008-ban Veszprémben és Kecskeméten is megnyitott egy-egy bútorboltjuk. Ám a válság nyomásának nem tudott ellenállni az egykori piacvezető bútoráruházlánc. Sorra zártak be üzletei, s két év óta már csak az egykori zászlóshajó, a Róbert Károly körúti áruház működött – mostanáig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.